PICAP

Joan-Carles Doval

18 de novembre de 2013
Sense categoria
1 comentari

Amb Música Ho Escoltaries Potser Millor

Des de fa uns anys el músic i productor Toni Xuclà viu a Sabadell, amb la qual cosa ens podem veure més fàcilment, i és així com a finals de l’any passat prenent un cafè pel centre varem parlar de Salvador Espriu, de la seva obra i del seu centenari, en Toni tenia un projecte al cap i era el de fer noves músiques amb l’obra del poeta i també tenia una idea clara i era la de treballar bàsicament amb veus joves, poc conegudes però d’alta qualitat.

L’acord va ser fàcil, doncs treballar amb un gran artista que a més és una gran persona sempre fa les coses més fàcils i senzilles i l’acord que va sortir fou el d’una coproducció que acabaria duent com a títol genèric “Amb Música Ho Escoltaries Potser Millor”, nom d’un preciós poema d’Espriu que al disc s’inclou per partida doble, recitat pel propi Espriu amb música d’en Xuclà i cantat per l’actriu i cantant sabadellenca Mercè Martínez i Jordi Vidal, per diferenciar les versions, aquesta darrera porta per títol el primer vers del poema “Et diré sempre la veritat”.

Per arrodonir el disc, donar-li una dimensió més amplia i poder contrastar amb les noves músiques, varem decidir incloure un segon CD amb l’obra d’Espriu ja musicada i publicada, a on l’única absència important és la d’en Raimon per voluntat pròpia del cantant, però és un disc a on es recullen enregistraments que van des del 1967 amb una interpretació de Núria Feliu “des del fons del mar” fins al 2004 amb els Túrnez i Sesé amb “Final del laberint XVI”, però un disc a on podem trobar diverses visions musicals de l’obra del poeta de Sinera, per exemple el disc s’obra amb la versió de l’Ovidi Montllor de “Assaig de càntic en el temple”, la qual també tanca el disc però en una versió de Guillermina Motta. En aquest disc recopilatori també hi son presents els valencians Lluís el Sifoner, Elies, Òscar Briz, el cantant de l’Alguer Paolo Desi o altres intèrprets que han treballat molt la poesia d’Espriu com son en Ramon Muntaner,Mercè Torrents, Celdoni Fonoll, Marina Rossell, Santi Arisa, Oriol Tramvia, Orquestra Plateria…etc.

Al primer disc d’aquest doble CD hi trobem l’obra mestra de composició i producció d’en Toni Xuclà, una majoria àmplia de les músiques li pertanyen i son interpretades vocalment per la Dolo Beltran (cantant dels Pastora), la cantant i actriu Clara Segura, la Judit Neddermann, la Gemma Humet -que ha estat una de les grans sorpreses d’aquest disc-, una veu extraordinària d’una noia jove, neboda del que fou gran cantautor Joan Baptista Humet i que el futur és seu… La Gemma interpreta dues cançons. També hi trobem altres joves veus molt interessants que a més han compost elles la música, com el cas de la Lídia Guevara o de la Núria Tamayo o els grups Taima Tesao amb el propi Xuclà, la Laura Lliteres i Raynald Colom, també amb músiques pròpies el cantant dels Quicos, l’Artúr Gaya amb un romanço que li va a la perfecció o en Pau Alabajos amb una esplèndida versió de “A vegades és necessari i forçós” i per acabar-ho d’arrodonir trobem els Raydibaum i els Blaumut que han versionat l’irònic poema “I Beg Your Pardon” amb el qual han aconseguit el Premi Cerverí d’aquest any, igual que la cançó “Aquesta pau és meva” amb la Gemma Humet i Toni Xuclà que ha aconseguit el premi Miquel Martí i Pol – Terra i Cultura. És a dir que l’àlbum ja ha estat premiat dues vegades i per nosaltres compta com un altre premi el fet que el director de teatre Joan Ollé escollis les cançons d’aquest disc per l’acte institucional de l’11 de setembre. D’aquest disc també cal destacar el magnífic treball gràfic i d’il·lustració que ha fet en Daniel Sesé, un gran artista en aquest camp que a la vegada ho és també en el de la música i de la poesia des del seu grup Túrnez i Sesé.

Treballant amb en Xuclà en el disc que he esmentat, varem trobar uns enregistraments històrics d’Espriu en el fons de catàleg d’EDIGSA i li vaig deixar escoltar tot dient-li “tu què suggereixes, que creus que podem fer”… em va demanar uns dies per pensar-ho i el resultat ha estat un disc increïble que presentem aquesta setmana “Espriu En Pròpia Veu”.

L’any 1965 en Salvador Espriu va enregistrar en veu pròpia alguns dels seus poemes, els quals van ser editats en un EP de l’època per EDIGSA.

Però també havia enregistrat poemes del seu amic Bertomeu Rosselló-Pòrcel , enregistrament que va quedar oblidat i mai va ser publicat.

Amb la compra del fons de catàleg d’EDIGSA per part de Picap es va trobar aquest enregistrament inèdit que conjuntament amb el dels propis poemes d’Espriu ha servit per produir aquest disc.

La idea ha estat espaiar la veu i posar-hi música inèdita, feina excel·lent de composició i de producció que ha anat a càrrec d’en Toni Xuclà. I és d’aquesta manera que avui i a la recta final del centenari dels dos grans poetes podem publicar aquest àlbum; una autèntica joia artística i un document inèdit de gran valor cultural.

Al llibret que acompanya el disc s’adjunten els poemes i escrits de presentació a càrrec de l’escriptor Sebastià Alzamora, del director de teatre Joan Ollé i del director de Catalunya Ràdio Fèlix Riera.

Durant el festival “Acústica” de Figueres, es va presentar un molt bon espectacle basat en els discos esmentats, el qual esperem que ben aviat es pugui presentar també a Barcelona, però mentrestant i en format més modest, en Toni Xuclà i la Gemma Humet giren per Catalunya amb un espectacle intimista amb totes aquestes cançons.

Aquesta és la nostra contribució a l’any Espriu, un del millors poetes de la nostra literatura, i ara el que ens agradaria és que aquestes obres també fossin útils com a eines pedagògiques i que les escoles les utilitzessin per acostar el poeta a les noves generacions.

 

  1. Ja no hi ha excusa!

    Informació sobre el Disc AMB MÚSICA HO ESCOLTARIES POTSER MILLOR.

    PREMI CERVERÍ 2013
    PREMI MIQUEL MARTÍ I POL 2013

    -Format CD
    -Descàrrega digital (amb el llibret digital)
    -Streaming digital
    -Videos a Youtube

    Em sembla que més fàcil impossible!! Visiteu bit.ly/bundles/picap/3 (copieu al navegador, qeu el bloc no permet comentaris amb links.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!