El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

7 de març de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Una mena d’any Foix

El gener del 2012 va fer vint-i-cinc anys de la mort de J.V. Foix i per això la Fundació que vetlla pel nom del poeta va promoure diverses activitats, com la recuperació setmanal d’un dels seus articles de La Publicitat, que sovint han semblat comentar la nostra actualitat d’ara mateix.

Com ha fet sempre fins ara, la Institució es va posar al costat de la Fundació, per donar-li suport en les seves iniciatives i mirar de promoure’n també més enllà. N’ha resultat un petit rosari d’activitats de tot un any. En resumeixo breument aquelles en què vam intervenir directament (i adreço a la Fundació per saber tot el que s’ha fet i es fa al voltant de Foix).

[…]

Aquesta mena d’any Foix va començar diumenge 29 de gener del 2012 al migdia amb una lectura al cementiri de Sarrià, on reposa discretament el poeta. Tot i el fred que hi feia la crida va congregar ben bé un centenar de persones, que va seguir atentament una trentena de lectures introduïdes per Xavier Lloveras.

Ja de cara al bon temps, dissabte 30 de juny, l’ajuntament de Port de la Selva va organitzar, amb el suport de la Fundació i de la Institució, una jornada d’activitats que va començar al matí amb l’estrena de la ruta senyalitzada per la vila i va continuar a la tarda a la Sala del Ball del Moll d’en Balleu amb una taula i l’espectacle Poesia concertant en clau de sol, i de do(l), lectura amb música a càrrec del J.V. Foix Quartet. Van intervenir en la taula Enric Badosa, Jordi Cornudella, Carles-Jordi Guardiola i Eulàlia Ventalló, introduïts per Domènec Subirà. La Sala del Ball va acollir des d’aquell dia tres petites exposicions de pretext foixià.

El mes de desembre Arts Santa Mònica va acollir una proposta del músic Joan Carles Martínez, una instal·lació audiovisual amb la participació de Vicenç Altaió i Teresa d’Arenys i la interpretació de l’orquestra i el cor de l’Escola Municipal de Música Can Ponsic, amb un ple de públic satisfet. Joan Carles Martínez hi va presentar el disc Onze nadals i un cap d’any, recitats per una magna selecció de poetes sobre música seva.

El 23 de gener es va descobrir al cementiri de Sarrià una petita placa, pròxima al nínxol de Foix, que ajuda a localitzar-lo. La vam rebre amb una altra lectura, mentre esperem que l’ajuntament accepti senyalitzar també l’edifici del carrer Setantí, iniciativa que en el seu moment vaig argumentar així:

Aquest any en fa vint-i-cinc que va morir J.V. Foix. El seu record és encara viu al barri de Sarrià, la seva vila natal, gràcies a la permanència dels dos establiments de la confiteria que du el seu nom, a la façana d’un dels quals hi ha una placa que recorda que és l’edifici on va néixer el poeta. Igualment, la tomba de Foix al cementiri de Sarrià és un punt de trobada prou habitual en les passejades literàries que tenen lloc al barri o en d’altres ocasions, com la lectura en record seu que hi va tenir lloc amb un gran èxit de convocatòria aquest mes de gener.

Amb tot, creiem que no seria fora de lloc ni en cap mesura redundant recordar amb una nova placa a la façana de l’edifici del carrer Setanti, 9, que allí hi va viure d’adult i que, fins a la seva mort l’any 1987, aquell va ser un centre de l’activitat cultural més clandestina o més tolerada durant el franquisme i la transició, ja que hi va rebre un nombre sens fi de poetes i tota mena de gent de lletres, activistes socials i polítics, que en van fer gairebé un punt inevitable de peregrinació.

Som molts, encara avui, els que identifiquem l’escala més aviat angosta del carrer Setantí —“Setantí número 9, setanta-quatre graons!”, deia el poeta quan hi concertaves visita per telèfon— amb una de les ascensions iniciàtiques que ens van introduir a la vida literària. També és fent visibles aquests testimonis que es construeix el teixit de referents patrimonials que distingeixen un poble.

Finalment, dimarts 29 de gener, es va celebrar a l’IEC un acte en què s’havia anunciat una conferència de Pere Gimferrer, finalment absent per raons de salut, i l’estrena per part de Mariona Sagarra de diverses cançons basades en poemes de Foix relacionats amb Port de la Selva. Va ser el primer acte de la Institució a què vaig assistir després del meu cessament.
Mequinensa i Jesús Moncada
15.03.2011 | 11.04
A Sense categoria
Per Sant Jordi, lectures
08.05.2012 | 6.53
A Sense categoria
Algunes exposicions
28.06.2010 | 9.35
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.