El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

6 de juny de 2008
Sense categoria
1 comentari

Premis Vaixell de Vapor

Cruïlla i la Fundación SM van aplegar ahir dues-centes cinquanta persones a l’acte de lliurament dels premis Vaixell de Vapor i Gran Angular a la sala Domènech i Montaner de l’hotel Casa Fuster. &
Amenitza la festa el bon jazz de Txell Sust i August Tharrats Blues Trio. L’editor guardona
els autors i il·lustradors dels llibres del seu catàleg més venuts
l’any anterior i els que ja han arribat, en aquesta ocasió, a l’exemplar
25.000, al 75.000 o, aviat és dit, al 200.000. Després proclama els
guanyadors dels premis d’aquest any: Anna Manso ha obtingut el XVIII Gran Angular i Bernat Romaní el XXIV Vaixell de Vapor. Entre el jazz, els parlaments de Josep Herrero, director de Cruïlla, i Juan de Isasa, president de la Fundación SM, les fotos de tots els autors que passen per l’estrada i les paraules d’agraïment dels dos guanyadors, l’acte transcorre àgilment. 

Em toca tancar-lo. I ho faig recalcant la dimensió col·lectiva de la festa: els guanyadors dels dos premis no en són els protagonistes únics, sinó més aviat els convidats a incorporar-se a un equip, a una gran família com es diria en tòpic. Trobo que guardonant els llibres més venuts del propi catàleg l’editor ha sabut retornar en certa manera la festa als lectors. I constatar-ho em serveix per recalcar la doble dimensió, individual i col·lectiva, de l’experiència de la lectura. Juan de Isasa ha parlat de la vocació de la Fundación SM de compartir els guanys en aquest món on s’ha imposat la lògica de l’acumulació. Però potser en la lectura es pot donar com enlloc la paradoxa que acaparar i compartir siguin dos moments del mateix acte. Llegir, com escriure, és, sobretot, un acte individual, però la lectura té una dimensió col·lectiva que hem de reivindicar. Els lectors sabem què traiem, què treu cadascú, de la lectura: llegir ens dóna molt. I no sé si es podria dir que tenim el deure de compartir-ho: no hi ha foment de la lectura més eficaç que aquest, compartir la satisfacció fonda de la lectura. És també en aquest sentit que diem que llegir ens fa més: més grans, més capaços de ser profundament feliços i més capaços de ser profundament infeliços, i de ser-ho més sols encara o en veritable companyia.

Deu anys d’Itineraris de lectura
12.06.2009 | 5.29
A Sense categoria
Organyà, porta literària del Pirineu
27.09.2010 | 9.47
A Sense categoria
Des de les aules
22.10.2009 | 12.57
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.