El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

27 d'octubre de 2008
Sense categoria
0 comentaris

El Lector de l’Odissea

Divendres es va proclamar a Vilafranca del Penedès el desè premi el Lector de l’Odissea.

[…] 

Va obrir la festa el conseller Joan Manuel Tresserras, que va posar l’accent en el repte que suposa avui per a la cultura catalana guanyar espai al mercat de proximitat i com hi poden ajudar iniciatives com la xarxa de lectors que ha creat el premi impulsat per la llibreria l’Odissea. A continuació, un imaginatiu col·lage de jazz amb accent francès, testimonis audiovisuals, lectures breus sobre la lectura, intervencions plàstiques per pantalla en viu i alguna composició escènica van recórrer àgilment la història d’aquests deu anys de premi.

Després, el jurat va emparar la proclamació de l’obra guanyadora, presentada amb el títol Podridura per Esperança Camps, autora de Menorca que viu i treballa a València –i així, en ser guardonada a Vilafranca, semblava fer bo el desig expressat en començar pel presentador que aquest fos un premi de referència als Països Catalans–. Abans de la foto de família amb el membres del consell de cent lectors d’enguany que eren presents a l’acte, el vam cloure l’alcalde de Vilafranca Marcel Esteve i servidor.

Els promotors del certamen expliquen que van tenir la necessitat de crear-ne un de ben net, al marge dels interessos editorials que de vegades els han enterbolit; ara, deu anys després, potser han aconseguit obrir espai per a una tercera categoria de premi: al costat dels comercials a obra inèdita i els que reconeixen una obra publicada, el de l’Odissea premia amb l’edició una obra que ja té el suport d’un bon coixí de públic. Així, la llibreria l’Odissea i el seu consell de cent lectors, que d’any en any ja en suma molts més, han creat una xarxa que –ja ho he reconegut alguna altra vegada– és el millor exemple de la dimensió col·lectiva de la lectura. Però encara més, avançant-se sense saber-ho a les dinàmiques a què ens porten les possibilitats de les noves tecnologies, donen a aquesta xarxa una capacitat de decisió que pot ser enormement útil per a autors i editors. El lector ja no se situa al final del procés, com a receptor poc o molt passiu de l’obra d’un autor que l’editor li posa a l’abast, sinó que s’ofereix a uns i altres com el millor test per arrodonir l’obra i per explorar-ne les possibilitats comercials. No són poques al nostre país les llibreries que podrien seguir l’exemple de l’Odissea i aglutinar al seu voltant consells de lectors que reforcin el teixit lector i el sistema literari per la base. N’haurem de continuar parlant.

Una cerimònia al Parlament
02.02.2009 | 8.56
A Sense categoria
Nadal
25.12.2008 | 1.10
A Sense categoria
Premis literaris
13.03.2012 | 11.25
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.