El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

1 de febrer de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Balanços

He deixat passar uns dies, fins a començar un nou mes, abans de reprendre aquestes notes. Ho faig amb la certificació del meu cessament i un parell de balanços. I ho faré esporàdicament per recollir-hi algun document o testimoni que em sembli d’interès general en relació amb la Institució.

[…]

Finalment, el dia 11 de gener el DOGC va publicar la resolució que feia efectiu el meu cessament, amb data 27 de desembre, cessament del qual vaig tenir una primera comunicació verbal del secretari general el dia 3 de gener i la confirmació pel conseller dilluns següent, dia 7.

Molt pocs dies després, Joan Josep Isern va dedicar una de les seves totxanes a evocar el seu pas per la Junta de Govern, que ha tocat a la fi coincidint amb el meu cessament. No hi descobreix cap secret inconfessable, però deixa entreveure alguna de les bambalines que han fet singular la Institució si més no fins ara.

Per la seva banda, Bernat Puigtobella va fer una mena de balanç al seu Núvol, que em permeto de copiar aquí perquè em sembla que és alhora moderada i ajustada a la realitat:

Oriol Izquierdo surt de la Institució de les Lletres Catalanes amb un full de serveis molt meritori, atès el pressupost de què disposava. Per una banda, ha sabut donar continuïtat a molts projectes que havia engegat el seu predecessor, Jaume Subirana, còmplice en tantes coses. Per l’altra va impulsar la modernització de la Institució. M’ho comentava ahir gent que ha seguit de prop la seva gestió. La Institució pot iniciar ara una tercera etapa gràcies a ell. Va veure la necessitat d’una nova llei de la ILC, 20 anys després de la primera, i gràcies a la feina que s’havia fet amb les associacions i la Junta de Govern de la ILC es va aprovar el desembre del 2011, en lloc de la proposta de la Llei Omnibus, que convertia la Institució en un mer Consell Assessor. El resultat de tot plegat és que encara avui la Institució és una entitat amb molt més sentit que, posem per cas, el CoNCA.

Oriol Izquierdo no ha estat un director rupturista. Al contrari, ha donat continuïtat a iniciatives anteriors, com LLetres al Camp, els Seminaris de Farrera o els Itineraris de Lectura. També cal destacar l’impuls que s’ha donat, amb la insubornable iniciativa de Carlota Torrents, a la plataforma Què llegeixes?, que ja compta amb 14.000 usuaris registrats, poca broma. La presència de la literatura catalana a la xarxa també ha estat un dels objectius d’Izquierdo, que ha mantingut o impulsat el catàleg d’exposicions literàries, el mapa de festivals literaris, la presència a xarxes socials com facebook, twitter, delicious, etc… També cal destacar la col·laboració i participació en projectes ja consolidats com Traces, Lletra i el Corpus Literari Digital.

Des de Núvol li hem d’agrair que cregués en el nostre projecte des del primer dia. L’ajut de la Institució destinat a pàgines web va ser una bona empenta a l’hora de dissenyar el web del digital de cultura. Vull pensar que hem correspost la seva confiança amb el nostre esforç. Des de Núvol, molta sort i molta feina!

Les persones passen, les institucions es renoven. La renovació de la ILC ara mateix no passa per inventar la sopa d’all sinó per dotar-la d’un pressupost digne, l’única garantia que ens la prenem seriosament. També caldrà que des de l’Institució s’expliquin bé les noves línies d’actuació, i que se sàpiga valorar identificar tant el talent individual com els projectes que poden enfortir la comunitat literària.

Ara Poesia
23.09.2008 | 5.16
A Sense categoria
Ràfols
17.12.2009 | 11.54
A Sense categoria
Una mica més de Rodoreda
18.12.2008 | 10.11
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.