El projecte – Equador 1.000

El primer cop que vaig sentir parlar d’un viatge on es podien veure 1.000 espècies va ser el març de 2016 a Colòmbia. Tot i que 1.000 espècies és una xifra que enlluerna, vaig estar d’acord amb en Jonhier, el guia colombià que en va parlar, que no voldria fer aquest rècord ni com a client ni com a guia d’un tour, per l’estrès que pot comportar i pel temps limitat que es té per gaudir de cada espècie.


L’any següent, també a Colòmbia, en Roger, un altre guia, em va explicar la decepció que havia observat en els membres d’un d’aquest tours quan veien que seria impossible assolir aquesta fita.

Jo prefereixo dedicar temps per observar ocells i, tot i això, mai veig tot el que podria veure.

Quan, a començament de 2018, em vaig plantejar visitar molts dels llocs d’observació d’ocells de l’Equador amb l’objectiu de veure el nombre més gran d’espècies, va aparèixer un repte inevitable. Semblava que només afegint la visita a alguns indrets més, obria la porta a albirar la xifra màgica de les 1.000 espècies en un viatge a l’Equador, fita mai assolida.

Sense dir-li res, el Miquel Bonet, amb qui planejava el viatge, havia arribat a la mateixa conclusió. Era d’esperar, ja que en 2012 es va agafar un any sabàtic per batre el rècord del nombre d’ocells vistos a Catalunya en 365 dies.

El fet de voler trobar 1.000 ocells podria afectar la possibilitat de fer algun bimbo especialment difícil, ja que el temps que podem dedicar a cada espècie és limitat. A més, ens obliga a visitar una major diversitat d’ambients.

Per això, abans de res, ens vam informar si veure 1.000 espècies a l’Equador en un viatge és realment possible.

El Miquel i jo volem viatjar amb una certa tranquil·litat, ja que volem veure tots els endèmics i, a més, els volem fotografiar. Per aquest motiu, hem plantejat una “gimcana” de més de dos mesos.

L’expedició que més s’hi aproxima és la que va fer Teunen l’any 2012, quan en 75 dies van observar 962 espècies.

En 2003, Roger Arham havia vist 1.012 espècies en 6 mesos i mig, dels quals 10 setmanes va estar a Mindo aprenent castellà.

Amb l’ajuda d’aquest pioner i d’altres, així com amb la valuosa informació que proveeix portals com eBird, vam fer una taula amb els llocs que s’haurien de visitar i les espècies que s’haurien de veure, per tal de valorar si el repte era possible.

El 13 de maig del 2018, l’Equador, amb 1.162 espècies, va quedar en tercera posició al Global Big Day entre els països en què s’havien vist més ocells en un dia, només per sota de Colòmbia i el Perú, països amb molta més superfície i que ja he visitat. En concret, el repte assolit havia estat 1.162 espècies observades en 1 dia per 431 equips. Nosaltres, volem aconseguir veure 1.000 espècies amb 1 equip en 75 dies.

A finals de juny de 2018, ens vam trobar a les Açores (Portugal) un grupet d’apassionats observadors d’ocells i vam fer el primer esbós del viatge. Poc després, concretàvem l’itinerari.

A mesura que el projecte anava prenent força, altres aspectes es van anar incorporant a la idea de veure 1.000 espècies a l’Equador en 75 dies: difondre l’enorme diversitat d’aus que té aquest país, recollir fons per algun projecte de conservació i conservar la parella, així que vam intentar programar alguna part de l’itinerari per a “city girls“.

Més tard, una fundació ens va demanar si podríem localitzar una espècie no detectada en els últims 30 anys. I tant! Un nou repte dins del gran repte. Un motiu més per entusiasmar-nos amb aquest viatge.

PROSPECTO RETO ECUADOR 1000 29AGO

Reportatge publicat el 29 de novembre de 2018 a la Revista de Cambrils