Balla, balla… que Drexler canta

Publicat a reusdigital.cat: 18/06/2015

L’artista Jorge Drexler, un metge nascut a Montevideo que viu a Madrid i es dedica a la música des de fa molts anys, va oferir un concert al Teatre Tarragona aquest divendres dotze de juny que va ser el comiat de la gira ‘Bailar en la cueva’.

Acabat d’aterrar d’actuar per Amèrica del Sud, va irrompre a l’escenari ballant acompanyat de diversos músics sota una bola de vidre típica de les discoteques dels anys 80 que durant tota l’actuació va il·luminar la sala de formes i de colors en moviment creant un ambient psicodèlic. Potser per això tot el concert va tenir la màgia de la improvisació, a la qual cal sumar que Jorge Drexler i la banda jugaven i gaudien fent música i el públic, captivat per aquesta torrentada d’energia, es va emocionar i va passar més temps dret aplaudint, ballant i rient que assegut a la butaca.

La complicitat entre l’artista i els espectadors va ser la nota dominant en tot moment, com quan el xiulet típic del Whatsapp d’algun espectador despistat va irrompre a la sala i el va incorporar a la cançó que estava interpretant en aquell moment. Tot i això, potser el punt àlgid d’aquest diàleg i aquesta participació activa durant tot l’espectacle va ser quan el cantautor va animar tothom a ballar amb la persona desitjada (la parella, un amor secret, algú desconegut, un familiar…) i molta gent es va animar a fer-ho. La sorpresa va ser quan Jorge Drexler va baixar a ballar amb els valents de les primeres files de seients que movien l’esquelet al ritme de la música de ball que sonava. En aquest moment màgic, una dona es va abraçar al cantant i semblava que el temps es detenia en aquell instant inoblidable de la seva biografia.

Drexler és un artista de món i va fer referència a molts indrets: ciutats emblemàtiques, illes paradisíaques o racons amb encant… Va aprofitar que va dedicar una cançó a Cadis per mostrar alegria perquè el seu amic ‘Kichi’, a qui coneixia com a cantant de chirigotas i de qui no sospitava que es dediqués a la política, ara és l’alcalde d’aquesta població andalusa.

La sorpresa i l’espontaneïtat que caracteritzen el Carnaval també van estar presents en tot moment durant el concert. I van compartir protagonisme amb l’atmosfera seductora que crea Drexler quan inventa de manera magistral històries de vida líquides i màgiques amb la fusió de jo i tu i la combinació perfecta de paraules complicades, senzilles, enigmàtiques i incertes com ‘amor, boca, lluna, vi, sabates, trama, temps, àtom, poesia, pèndul o desig’. Una manera artesana de fer cançons que enamora les persones que l’escolten i que va ser reconeguda l’any 2004 quan va guanyar l’Oscar per la seva cançó ‘Al otro lado del río’, que també va fer vibrar el públic del Teatre Tarragona.

I remant va arribar al final, quan va dir que les dues hores de concert havien estat un punt cec sense pena. El mateix que va dir la Clara abans de començar l’espectacle disposada a oblidar les dificultats quotidianes i gaudir de la vida amb alegria durant una estona excepcional per recordar.

Així es va anar fent realitat el títol del seu darrer treball, ‘Bailar en la cueva’. Els espectadors es van deixar portar pels instints més bàsics i emocionats, van riure i ballar mentre aquest home carismàtic, tendre, creatiu, sensible i culte, il·luminava l’escena. Balla, balla, balla…que Jorge Drexler canta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *