Vatua l'olla!

Un altre dels molts punts de vista

Escòcia segueix dient “¡No pasarán!”

Aquest diumenge s’ha complert un any de la inauguració de la placa que recorda els voluntaris de North Lanarkshire que van lluitar a la Guerra Civil // El No Pasarán Memorial Comitte s’ha reunit per commemorar-ho i per recordar que els valors pels quals alguns d’aquests joves valents van perdre la vida segueixen vigents avui dia

Setanta-vuit anys i dos dies després de l’alçament militar de Franco, un grup de membres i coneguts del No Pasaran Memorial Comittee de la regió de North Lanarkshire, amb capital a Motherwell, s’han reunit al Duchess de Hamilton Park d’aquesta localitat per recordar els més de 500 escocesos que van decidir deixar-ho tot i anar a lluitar per uns ideals. Els de la llibertat i la democràcia. La majoria eren joves que van agafar un tren cap a Londres i van arribar com van poder fins a l’altra banda dels Pirineus, amb uns recursos materials molt pobres. Formaven part de les Brigades Internacionals, voluntaris vinguts d’arreu (també d’Estats Units o el Canadà) que veien la Guerra Civil com un afer que superava les fronteres espanyoles i que podia determinar el rumb de les llibertats polítiques de les pròximes dècades.

Memorial Motherwell
Alguns de la vintena dels concentrats // JOHN MORRISSON

Per mantenir encesa la flama de la memòria, un grup de persones de classe treballadora de la ciutat va decidir que calia retre homenatge a  aquests herois com es mereixien i aviat van acordar que construirien una placa en un dels indrets més solemnes de la ciutat, al parc on també hi ha el monument que recorda els caiguts durant la Primera i la Segona Guerra Mundial. Això va ser en una dinar al pub The Railway Tavern el dia 31 de març de 2013. La data d’inauguració havia quedat fixada per al dissabte 20 de juliol, així que calia afanyar-se per aconseguir els 16.000€ que costava l’operació. Però la resposta va ser encara més bona que l’esperada i tothom es va bolcar en el projecte. L’assistència a les activitats dedicades a recaptar fons com ara barbacoes, curses o concerts va ser excel·lent. En aquest àmbit cal destacar grups locals que es van oferir a tocar de manera gratuïta i la multitudinària “Fiesta por los compañeros”, que va portar la coneguda banda de Glasgow The Wakes a col·laborar en la causa. A més, també es va comptar amb el suport econòmic d’altres organitzacions antifeixistes de la zona, de l’Ajuntament de Motherwell i d’infinites donacions de particulars. Després d’uns mesos intensos, s’havia aconseguit l’objectiu.

2014-07-20 11.34.27
Detall de la placa // DAVID GINEBRA

El 20 de juliol de l’any passat va ser una gran festa. Més de 300 persones (algunes vingudes d’Irlanda i Anglaterra) es van congregar al voltant d’una placa de gairebé dos metres d’alçada on s’hi podien llegir inscripcions com ara “You are history, you are legend” per fer-hi una merescuda inauguració. Després es va fer un dinar al pati de darrere altre cop de The Railway Tavern aprofitant que el dia acompanyava. Durant el dia es va repartir un fullet deu pàgines on es recollia el més destacat del que havien donat de si els últims mesos i es feia una mica de memòria històrica. També es van aprofitar per vendre els polos de l’associació que porten l’escut de les Brigades Internacionals i per repartir a aquells que no el tinguessin el carnet de soci del No Pasarán Memorial Comittee North Lanarkshire. La cerimònia va comptar, a més, amb la participació d’alguns dels familiars dels protagonistes.

Primer aniversari

Un any després d’aquest èxit, el nucli dur dels promotors s’ha tornat a reunir, a les dotze del migdia, al voltant del monument per celebrar-ne el primer any de vida. John Milligan, un dels membres més actius, ha pronunciat un breu discurs recordant els motius que feien que els presents es congreguessin allí. Ha volgut destacar “l’actitud d’aquests nois”, que van entendre que a Espanya s’hi estava lliurant “una guerra de dimensions internacionals”.  També ha recordat que avui en dia segueixen quedant motius pels quals lluitar, ja sigui a Palestina, Síria o l’Afganistan, on les llibertats són constantment violades. Tot i això, ha denunciat que aquests abusos sovint són “coberts i recolzats pels governs occidentals” i que els mitjans de comunicació moltes vegades només ensenyen una part del conflicte. Per acabar, en un castellà intel·ligible, ha sentenciat: “La lucha continua. ¡No pasarán!”.

speech
Un dels moments del discurs // JOHN MORRISSON

La concentració ha acabat amb un minut de silenci i amb l’entrega d’un ram de flors, acompanyat d’una postal que hi deia “We salute you”, firmada pel No Pasarán Memorial Comittee North Lanarkshire. Un comitè que no té estructura ni càrrecs com president o tresorer, sinó que s’organitza horitzontalment, de manera que tothom hi treballa i se’n sent part important. Amb tot, sí que se senten sota el paraigües de l’International Brigades Memorial Trust, una organització d’àmbit del Regne Unit que s’encarrega de mantenir vives aquestes històries i de donar-les-hi visibilitat. A Motherwell recorden, però, que dels més dels dos mil brigadistes que van emprendre aquesta aventura, Escòcia era el país que en proporció amb la seva població en va aportar més.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per dginebra | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent