Els dies i les dones

David Figueres

SILENCI IMPOSSIBLE

Una amatent lectora d’aquests papers digitals que m’empesco, m’avisa que l’Avui, publica al seu renovat suplement de cultura, un extracte del darrer llibre d’Anna Politkòvskaia Diari rus, que aquests dies pot trobar-se a les llibreries mercè la gent d’Ara llibres.

M’afanyo a baixar al quiosc. M’emociona veure una foto de l’escriptora a la portada del suplement. M’hi endinso. Introdueix el tast editorial, un bellíssim article de l’Ada Castells. No podria ser de cap altra manera. Companya del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN català, no estalvia oportunitats per plantificar-nos la vigència de la desagradable mort de la periodista i del seu ferm compromís, sempre que pot. És d’agrair. Només atiant la memòria s’aconseguirà que el cas de la Politkvòskaia no es precipiti en l’oblit.

A l’article -que reprodueixo íntegrament més avall donat que el suplement no pot consultar-se a la xarxa- també s’hi menciona una altra bona notícia editorial. Afortunadament l’esmentat llibre no serà l’única oportunitat de llegir els textos de la reportera en català. El PEN català, conjuntament amb la Federació d’ONG pels Drets Humans i la Lliga dels Drets del Pobles, també presentarà un recull d’articles. El llibre es titula Anna Politkóvskaia, la consciència moral de Rússia, editat per l’editorial Aresta.

Del primer llibre no en puc dir res, d’aquest segon puc dir que és un llibre fet amb amor, respecte i admiració per la periodista russa, totes les persones que hi han treballat, entre les quals m’hi incloc, hem tingut sempre present que la causa s’ho valia i ens hem esforçat per fer-ne un recull de deu articles que donessin una visió global de la feina de l’Anna.

A aquestes dues bones notícies, segueix el degoteig d’informacions al voltant de l’esclariment del seu assassinat. Un dantesc sainet de detencions, filtracions i acusacions interessades. Sigui com sigui, del que és tracta és tenir ben present la dignitat amb què Anna Politkòvskaia va enfrontar-se al poder de Putin, de no contribuir a enterrar els fantasmes que no interessen. Res és més molest per la gent d’aquesta espècie, que adonar-se que, malgrat tots els esforços invertits, sempre hi ha algú disposat a fer que el silenci sigui del tot impossible.

SILENCI IMPOSSIBLE

El 17 d’octubre farà un any que la periodista russa Anna Polikóvskaia va ser assassinada. Pocs tenen confiança en les investigacions oficials del seu cas, encara que ja hi ha hagut deu detencions i dos oficials de policia han estat acusats. Un més està en cerca i captura, i un quart sospitós resulta que ara s’ha sabut que era a a la presó quan van abatre l’escriptora a l’ascensor de casa seva. El jugador d’escacs i dissident Garri Kaspàrov ha declarat clarament que sospita que va ser assassinada pel règim. Dimitri Muratov, editor de Novaia Gazeta, on treballava Politkóvskaia, està convençut de la connexió entre les forces de seguretat i l’assassinat de la reportera que donava veu a les víctimes txetxenes. Hi ha una investigació paral·lela per aclarir-ho.

A l’escriptora, d’enemics a la cúpula dirigent no n’hi faltaven. En la seva primera visita a Barcelona, el 2002, va acabar la seva intervenció amb un expressiu: "Putin és un racista patològic. Putin és un assassí". La seva vida va consistir a recollir proves d’aquesta injustícia i altres a través de testimonis de primera mà. Són relats esgarrifosos que proven que la realitat sovint supera la ficció. Ja ha passat gairebé un any i molts recorden arreu del món la seva veu valenta.

Aquesta tardor, aquí, se la podrà sentir de més a prop a través de dues novetats editorials. Ara llibres publica avui mateix Diari rus, del quan n’oferim un tast per als lectors de Cultura. Es tracta del seu testimoni més íntim, el llibre que havia acabat d’escriure quan la van matar. S’hi veuen reflectits la passió que sentia per la seva feina i els neguits i temors, del tot fonamentats, que l’assetjaven. A mitjans d’octubre Aresta treu Anna Politkóvskaia, la consciència moral de Rússia, un llibre impulsat pel PEN català, la Lliga dels Drets dels Pobles i la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans. Són deu articles de Politkóvskaia que demostren la seva gosadia i el seu ofici. Les presentacions del llibre es faran l’1 d’octubre al CCCB de Barcelona, a les 19h, i el 2 al Centre Cultural la Mercè de Girona a les 19:30 h.

Tal com diu Carles Torner al pròleg, a Politkóvskaia "la llegirem, la rellegirem, i ajudarem a difondre la seva anàlisi i lúcida i la força dels seus testimoniatges de tantes víctimes que ella va entrevistar". Ara pot ser una bona ocasió per començar a fer-ho.

Ada Castells (Suplement Cultura del diari Avui, 20 de setembre de 2007)



  1. Afegeixo una notícia relacionada:

    "Escriure i Sobreviure. La llibertat d’expressió a Rússia".

    Dimarts 2 d’octubre de 2007 a 2/4 de 8 del vespre,

    al Centre Cultural La Mercè de Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Anna Politkòvskaia: ni oblit ni silenci per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent