Els dies i les dones

David Figueres

ESSENCIALITAT I MOVIMENT

Demà, a un quart de nou del vespre, Pau Roig inaugura a la Sala Fortuny del  Centre de Lectura de Reus la seva exposició "Pintures amb paraules".

La mostra compta amb una trentena llarga de pintures, la majoria executades amb escaiola i pintura plàstica. Cada pintura va acompanyada d’un petit aforisme. D’aquí el títol de la mostra.

Dos trets que identifiquen l’obra del Pau Roig són l’essencialitat i el moviment. Una essencialitat bastida a partir de l’utilització de colors terrosos, de textures rugoses i de traços gruixuts. Una essencialitat que ens nua d’una manera molt tel·lúrica a allò que és primigeni, a allò que és important, amb una gran força executòria.

Cal destacar com el Pau insta a contemplar en cada obra, no un quadre, sinó l’evolució natural d’un discurs que queda fixat en el temps a través del moment concret que emmarca la pintura, però que en cap cas és estàtic, sinó que participa d’una origen que sabem que ve de lluny i d’una posterior evolució que no sabem on, ni com acabarà.

Aquesta sensació de moviment va en dues direccions: en el moviment natural d’algunes figures on el ritme es captat per quedar congelat només un instant -les figures mentre no les observen continuen ballant- i un altre moviment més subtil, més metafísic, on les obres més abstractes estableixen una crida al nostre esperit perquè les acompanyem.

Les obres de tema africà, més reflexives, participen doblement d’aquests moviments en el sentit que si ve constitueixen una mirada plàcida, només una descripció, participen igualment d’aquesta força, potser més atenuada, menys impactant, però amb un reclam igual de suggeridor.

A més de l’acte d’inauguració de demà, el Pau Roig té previst tres actes paral·lels a l’exposició:

El dia 20 de gener "Traços en directe", una sessió oberta i participativa amb la producció d’un quadre en directe.

El dia 27 de gener "El traç de les paraules", on els aforisme dels quadres prendran més relleu amb l’Eva Roig i el blocaire que us escriu, que han parit un petit espectacle jugant, a més, amb un tercer element: la llum. 

El dia 3 de febrer "Traços amb diverses pulsacions". Actuació de dansa africana a través del ritmes tradicionals de l’oest del continent.

Tots els actes són a un quart de nou del vespre. Hi sou totes i tots convidats!Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dards d'Art per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent