Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 14 de juny de 2007

EL QUE HEM MENJAT

Gran descoberta aquesta franquícia de restaurants dedicats a la gastronomia catalana: "Origen 99’9%". Van començar al Born de Barcelona el 2002 i ja compten amb cinc restaurants més a la ciutat i un a Tarragona. A més de restaurant, ofereixen la possibilitat d’emportar-se els nombrosos platillos que preparen, a casa, o comprar una gran diversitat de productes del país. LLegiu-ne la carta i eixugueu-vos la salivera.

Ahir, sopant al restaurant d’Enric Granados, vaig experimentar un retrobament íntim amb el meu ideari gastronòmic i és que, regirant la carta, vaig topar amb una magnífica truita amb suc! No és un plat apte per aquestes dates, ho sé, però els ulls se m’hi van llençar i després d’una amanida, la truita va ser endrapada a quatre mans sense contemplacions. Turgències provocades pel farciment dens, no pas per afegir maizenes, com a vegades passa en aquelles truites de patata inflades, de postal, però sense substància. El suquet, de la mateixa densitat, mirant-te amb cara d’orfe a la recerca d’un bocí de pa per fer-li de pare i de mare.

El fet de trobar un plat com la truita amb suc, és molt significatiu de la mena de feina que estan portant a terme la gent d’"Origen 99’9%". Una variada i riquíssima carta que ofereix plats i begudes d’arreu dels Països Catalans sense disfressar-los amb modernitats supèrflues sinó presentant-los com a testimonis d’una cultura del menjar viva i excepcional. Cada plat, a més de la seva composició, explica la seva procedència geogràfica. 

Ho vam regar tot amb un magnífic blanc dels cellers de Bàrbara Forès de Gandesa. Un d’aquests blancs que sempre defensaré per sortir de la monotonia dels blancs que s’escolen per la gargamella sense deixar res a la boca, com aquells petons de discoteca. No, la garnatxa blanca deixa un pòsit al paladar i a la llengua d’una gran presència, però sense embafar. Dignes dels millors besos inesborrables.

Una immillorable manera de fer soroll per fer conèixer que es cou i s’ha cuit als nostres fogons ara i sempre, aquests "Origen 99’9%"; estrèpit de forquilles i ganivets tintinejant als plats, assentint amb silenci de felicitat dibuixada amb gust, cada cullerada, cada enforquillada d’allò que som.



  1. He tastat la truita amb suc que fan a Falset…Una delícia. El meu avi patern era de Falset. Tot el que vaig veure em va agradar, el vi, l’aigua saltant, el fred, la neu, la gent i un sabater molt amable que em va recobrir unes botes de pell tombada per a que no m’hi entràs l’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Tribuna per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent