Els dies i les dones

David Figueres

CONCILIACIÓ

L’Associació de dones l’Abellera, de Prades, fa deu anys. Coincidint amb la setmana que es commemora el dia internacional de les dones -8 de març- s’han programat tot un seguit d’actes per festejar aquesta parell de mans d’activitat incessant: a la par, fent-se ressò de les diferents problemàtiques del gènere i fent actes culturals per a tot el poble.

Se’m demanà, ahir, de moderar una taula rodona sota l’anunciat "La dona avui". Les participants, la Glòria Llobet, escriptora; la Montserrat Soronelles, antropòloga social i la Pilar Pifarré, vicepresidenta de la Comissió del Parlament de Catalunya dels drets de les dones.

Val a dir que la vetllada fou prou interessant. Seguint el manifest que l’associació havia redactat per l’ocasió, i que us adjunto, se seguí un recorregut partint de la visió que en tenia la Glòria Llobet de la violència de gènere en el seu darrer llibre Llàgrimes de quitrà, passant per diferents apunts sobre les diverses transformacions que en l’àmbit agrari s’han donat, en especial en les dones, que ens va fer la Montserrat Soronellas, arribant a les dades i a les polítiques a seguir que ens feu saber la Pilar Pifarré.

M’agradaria apuntar algunes coses que em semblen interessants de consignar. Les transformacions al camp han fet que el sector de serveis s’hagi fet amb una part molt important de l’economia d’aquestes zones. Aquesta transformació ha impulsat que moltes dones trobin oportunitats i les aprofitin en els molts negocis que s’han generat del pas de l’agricultura al turisme o als seus derivats. L’ancestral visió de la dona pagesa que governa però que no mana, pot anar canviant.

El veritable problema a resoldre és arribar a fer entendre tant a dones com a homes, que la veritable pedra de toc per fer que les dones puguin gaudir de la mateixa gamma d’oportunitats que els homes, és fent desaparèixer de les mentalitats que és la dona la que s’ha de fer càrrec de la casa, dels nens; en definitiva, de la família.

La conciliació de les tasques de la llar entre homes i dones és primordial. I s’insistí que aquesta persuasió s’ha de fer també a les dones. El rol de la dona eficient i sobre-protectora damunt l’home atàvicament impossibilitat per qualsevol tasca domèstica, va en detriment del seu propi desenvolupament. Quantes vegades aquell inefable "…m’ajuda en el que pot" surt a la llum?

En aquest sentit, les xifres canten: mentre que a Europa només un 15% de les dones tenen contractes temporals, a Espanya i Catalunya les xifres ens donen un 28%. Hi ha un nou model, se’ns avisà, de la dona que malgrat pensa que ha de treballar per mantenir la família, no té més expectativa que realitzar-se amb un treball "de segona categoria" moltes vegades per sota de la seva formació només perquè ja és el marit qui guanya un bon sou, amb tot el què implica socialment, aquest fet.

Amb tot, la discriminació existeix. Les dones cobre un 30% menys que els homes. Només un 35% dels alts càrrecs directius de les empreses són dones. Cal seguir insistint en l’educació per combatre els rols discriminats promocionant lleis de discriminació positiva. 

Una agradable vetllada que posa de manifest la vitalitat de tants i tants pobles i de les seves associacions.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de No passaran! per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent