Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 16 de maig de 2007

CONCENTRACIÓ

Lamento que un festival que, als reusencs de dintre i fora vila ens fan gaudir la ciutat una mica més, hagi de tenir un epíleg tan desagradable. El degà dels blocs reusencs n’ha dit unes quantes coses molt ben dites. M’hi afegeixo. Conec de vista en Bruno, el noi que va rebre la bala a la cama. No quadra amb la idea que ens podem fer d’algú que no se’l pugui fer entrar en raó de cap altra manera que no sigui amb un tret. Per molt que s’hagi parlat d’un accident, l’associació fàcil pot jugar males passades. Allò tan malvolent del "…alguna cosa devia fer", no val. El Bruno fuig molt de l’estereotip de persona violenta i busca raons.

Avui a les 20:00 h. hi haurà una concentració a la plaça del Mercadal per protestar sobre aquests fets. Hi seré en esperit. Em consta que hi aniran molts amics. S’ha de demanar transparència. S’ha de demanar objectivitat per totes bandes. Mals temps per aquest clam. En temps d’eleccions els governants i els polítics adquireixen un blindatge contra tot tipus d’enrenou. Ja siguin batusses o conflictes laborals entre funcionaris de l’administració. No hauria de ser així, però és. Esperem que tot es resolgui de la millor manera possible. Ho espero sincerament. 1. Que es resolgui bé. La millor manera possible la trobo, crec que puc dir, impossible. Ho veig així després de fer una ullada a les reaccions primeres dels responsables polítics i de seguretat.
  La millor manera possible demanaria que aquest responsables polítics no es tanquin en la manera que ho han fet; i que respectessin la presumpció d’innocència de tots els implicats; així com la responsabilitat extra dels agents (podríem afegir aquí els silencis dels qui des d’Interior han de garantir la seguretat de cada ciutadà).
  Principi que tenen molt oblidat. Oblit que han fet visible per dues bandes: primer perquè donen per fet (el senyor Ortiz i l’Alcalde com a segon, entenc) que els agents són innocents, que el tret va estar un accident, i que la càrrega responia a un delicte previ. I sembla que alhora donen per fet que el judici els donarà la raó, que la versió oficial és la veritat, que els altres testimonis menteixen, i que les declaracions dels qui neguen aquesta seva versió seran acusats (jo diria que quasi els condemna) de difamació.
  Moltes respostes en poques hores, que em porten a pensar que potser sí que menteixen ells. I que ho fan impunement per costum, costum de molts temps en que abusant del qualificatiu d’"alternatiu", tenen mitjans, i mitjans, i mitjans, per a "salvar el seu bon nom" (diu l’alcalde les cossos de seguretat) als costos que sigui.
  Jo lamento que em costi tant respectar la presumpció d’innocència dels agents. Ho haig de fer, però em costa molt. I em preocupa que pugui funcionar un mal judici. O que donin per solucionada una acció i decisió judicial que encara s’ha de dur a terme. I que hi hagi tant costum a empassar-nos versions oficials a mode de càpsules per perdre la consciència. O que.
  Em pregunto; aquest alcalde que considera que les declaracions que no quadren amb la seva versió oficial, són susceptibles de ser considerades difamació; es planteja quin paper han de jugar aleshores unes declaracions institucionals com les que ells ha fet en la nota de premsa?
  Ens ho plantegem els ciutadans? O acceptarem l’estigma que la gent sempre mentim i som dolents -excepte els callats, clar- i que les úniques veritats possibles són les versions oficials; alhora que acceptem que moltes versions oficials són clarament falses per mal costum que han i hem agafant, alhora que les guardem a la història perquè si no estaríem …?
  Espero, espero que la informació i el judici funcionin. I que no obviem la oportunitat que aquests problemes ens brinden de fer mans i mànigues per a provocar canvis reals en aquestes i altres estructures de poder en que estem ben perduts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de No passaran! per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent