Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 2 de juny de 2005

SILENCI?

La cita és obligada al 33 cada diumenge a quarts de deu de la nit. Va, que aixequi el dit qui no s’ha deixat endur mai pel fricatiu accent vallesà de la Bibiana Ballbè, lluny, molt lluny…?

En cada programa es fa una entrevista a una persona relacionada amb la cultura. En acabar, se li demana que doni una imatge de silenci. És curiós però fins a la data, tot han estat postals de tranquil·litat, calma i repòs amb una escenografia canviant però amb el mateix concepte.

L’altre diumenge pensava en quina imatge donaria Alí Lmrabet, periodista marroquí perseguit pel govern del seu país, del silenci.

L’Alí fa tot just un mes que ha estat novament condemnat a una prohibició per exercir el periodisme al Marroc per deu anys i a pagar una multa de 4.500 euros. El seu delicte, haver dit en una entrevista que els refugiats que viuen als camps del Sàhara són això: refugiats -tal i com reconeix l’ONU- i no pas persones segrestades com afirma el govern marroquí.

L’Alí pateix en persona tota la ferocitat d’un règim feudal corrupte que actua impunement amb la connivència de l’estat espanyol i d’Europa sencera, que giren el cap i xiulen quan se’ls parla dels prop de 2.900 presos condemnats per dubtosos crims o per l’augment significatiu dels islamistes en els darrers anys.

No crec que l’Alí Lmrabet signés el revers d’una postal amb un glop de sol esvaint-se rere el mar o amb el son innocent d’un infant començant a aprendre a somniar.

Imagino que per l’Alì Lmrabet i per tantes altres persones a qui se’ls nega el dret de fer soroll, el silenci s’assembla més a un demiurg amb un esprai que es dedica a repintar totes les parets on s’hi pot llegir el mot llibertat.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de No passaran! per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent