Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 7 d'abril de 2008

CRIDA BLOCAIRE: “JUNY”, UN POEMA CONTRA L’OPRESSIÓ XINESA

Des del passat dia 25 de març el PEN Internacional va posar en marxa la campanya “Relleu del poema”, per tal de protestar contra la falta de llibertat a la Xina de cara a la celebració dels propers Jocs Olímpics a Pequin. Prenent com a exemple la tradicional travessa de la flama olímpica, un poema ha anat viatjant virtualment, de país en país, podent-se llegir i escoltar, en la llengua de cada lloc per on passava.

El poema triat és “Juny”, del periodista i poeta xinès, Shi Tao que està complint una sentència de 10 anys de presó acusat de “revelar secrets d’estat”. Va ser condemnat per un e-mail que va ser enviat a una pàgina web estrangera utilitzant un compte de correu electrònic de Yahoo! que va proporcionar la seva identitat a les autoritats xineses.

El poema de Shi Tao, que rememora els tràgics fets de la matança de Tiananmen ha estat traduït a més de 60 llengües. Als Països Catalans el poema arribarà el proper dia 12 d’abril, a partir d’aquell dia, el poema de Shi Tao també podrà escoltar-se i llegir-se en català. Aprofitant l’estada a la ciutat de Barcelona de l’escriptor argelí Salem Zenia, acollit dins el programa de l’ICORN, també podrà llegir-se i sentir en la llengua amazig.

Recollint el testimoni de la soiladaritat compartida en altres iniciatives que s’han endegat a través del blocs, m’agradaria convidar-vos a tots a participar d’aquesta campanya, fent dues coses:

La primera, que doneu publicitat d’aquesta campanya, i la segona i més important, fent que el proper dia 12 d’abril, pugui llegir-se i escoltar a tots els blocs, a totes les pàgines web, a tot arreu on creieu  oportú fer-lo arribar, el poema traduït al català, la seva gravació o totes dues coses alhora.

El poema ha estat traduït al català del xinès per Manel Ollé i gravat per mi.

Podeu trobar més informació a la pàgina web de la campanya i seguir la campanya a través de Facebook. També us adjunto la nota de premsa que ha emès el PEN Català.

Fem que el proper dia 12 d’abril, la veu dels blocs, torni a ser sinònim de llibertat, un espai que se sap solidaritzar amb les causes que demanen ser donades a conèixer. Donem veu als qui, ara, no se’ls permet tenir veu. Donem veu per denunciar que la celebració d’uns Jocs Olímpics en un país que no respecta els Drets Humans, traeix tots els principis de pau i concòrdia que feren ressorgir aquesta celebració en l’època contemporània.

Blocaires, esmolem ben bé les tecles, que un altre juny ens ha arribat!

En parlen:

Miquel Roman

Xavier Mir

Cultura21

Consuetudinàrium

Ràdio Catalunya

Tots x tots (COM Ràdio)

Temps d’incertesa (com tots)



  1. Tens raó que ens convé esmolar, i afinar i no afluixar, afegeixo.
    Avui llegia que el COI s’està plantejant aturar el recorregut de la flama, tot i que el govern xinès fa força per a que continuï.
    Torbo que és un èxit que es protesti fort per conculcació de drets, i per aquestes perversions del caràcter d’uns jocs olímpics, i que surti a discussió les raons per les que uns o altres diuen o no tenir res a dir, o defensen que fem la vista grossa, més grossa!!!!
    Bona cosa aquest recorregut del poema, de moment no he sabut trobar traducció i gravació, però ho miraré, i compteu amb la difusió que en pugui fer.
    Un altre juny! I endavant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de PEN Català per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent