El Mont

No és el món

22 de novembre de 2007
0 comentaris

AMMAT – posem llum a la M.A.T. – MARIO MONTI A PERPINYA –

AMMAT, " Associació de municipis MAT ", formada per 58 Alcaldes de municipis de les comarques Gironines afectats o no, pel pas de la MAT.

Des de aquest bloc intentarem modestament, posar una mica de llum a la foscor amb que la MAT s’està imposant al nostre territori.

LA M.A.T ÉS UNA INFRAESTRUCTURA PEL TRANSPORT I COMERÇ INTERNACIONAL D’ENERGIA ELÈCTRICA QUE TE GREUS CONSEQÜÈNCIES, SOCIOECONÒMIQUES, MEDIAMBIENTALS I PAISATGÍSTIQUES, PEL TERRITORI PER ON DISCORRE.

PER AIXÒ, L’AMMAT REBUTJA ROTUNDAMENT AQUEST PROJECTE, TAN EN EL SEU FONS PER LA MANCA DE JUSTIFICACIÓ, COM EN LA SEVA FORMA PER LA MANCA DE DIÀLEG I TRANSPARÈNCIA DELS GOVERNS ESPANYOL I CATALÀ, AIXÍ COM TAMBÉ DE L’EMPRESA R.E.E. DONCS NO S’HA DEMOSTRAT EXHAUSTIVAMENT, AMB UN DEBAT AMPLI, TRANSPARENT I PLURIDISCIPLINAR, EN CONSENS AMB LES ADMINISTRACIONS LOCALS I AMB PARTICIPACIÓ D’EXPERTS INDEPENDENTS I DELS AGENTS SOCIALS I ECONÒMICS, QUE EXISTEIXEN NECESSITATS LOCALS DE SUBMINISTRAMENT ENERGÈTIC I QUE TAN SOLS, I EXCLUSIVAMENT, ES PODEN COBRIR AMB AQUESTA LINIA, ÉS A DIR QUE HI RESULTEN INVIABLES ALTRES OPCIONS O MODELS ENERGÈTICS.

MARIO MONTI A PERPINYA

El mediador europeu per a la interconexió elèctrica franco-espanyola, Mario Monti, ha reconegut que, contràriament a la visita que va fer ahir dimarts a Girona, no ha trobat cap veu a favor de la MAT a la Catalunya del nord. ‘Avui he vist un front caracteritzat per una gran educació en el debat però bastant monolític en les seves expressions’ ha dit Monti que s’ha reunit aquest dimecres durant dues hores a la prefectura de Perpinyà amb els representants polítics i els col·lectius antilínia nordcatalans ha dit ‘entendre’ la seva oposició al projecte sobretot desprès d’haver sobrevolat amb helicòpter tots els territoris per on podria passar la MAT.

Tot i això ha dit que la seva missió serà trobar la solució menys impactant pel mediambient i proposar-la als dos governs que són els que hauran de prendre la decisió. Monti també ha dit que seria convenient ‘trobar mesures d’acompanyament i compensacions’ per a l’economia nordcatalana.

Monti que ha qualificat la trobada ‘d’intercanvi extremament útil’, ha dit haver escoltat i apreciat ‘l’expressió molt directe’ dels seus interlocutors que li han permès entendre millor per què la iniciativa ha estat rebutjada i viscuda com una provocació.

En aquest sentit ha lamentat ‘la falta d’informació suficient ‘ per la qual cosa creu que encara s’ha de traballar, i ‘la manca d’exploració pràctica per conèixer els mitjans per minimitzar l’impacte ambiental negatiu’.

Monti ha subratllat el fet que no estava aquí ‘per defensar o promoure interessos econòmics o del món dels afers’ contestant així als retrets que li havien fet alguns opositors a la MAT quan va ser nomenat.

També ha recordat que el seu paper és més el d’un coordinador que no pas d’un mediador entre els governs i els col·lectius contraris al projecte. En aquest sentit Monti ha dit que treballarà per què les condicions d’acceptacions siguin reunides per tirar endavant el projecte.

‘Això no vol dir tenir accions pedagògiques només cap els que s’oposen i haurien un dia d’esdevenir favorables sinó també accions pedagògiques i de pressió cap a les autoritats per què solucions siguin més ben presentades, per què solucions noves sobre el pla tècnic siguin presentades per fer objectivament més acceptable el conjunt’ ha precisat Monti.

En aquest sentit el coordinador europeu no ha tancat la porta a solucions soterrades o submergides afirmant que ara per ara ‘no hi havia cap limitacions econòmiques’ per dur a terme aquesta interconnexió electrica.

Els antilínia que han reiterat les seves condicions prèvies que són la demostració de la necessitat d’aquesta interconnexió i l’estudi d’una ‘mutualització’ d’aquesta interconnexió en el conjunt dels Pirineus, consideren positiu el fet que Mario Monti els hagi escoltat i que hagi deixat ‘la porta oberta per fer altres reunions’.

Perpinyà | 21/11/2007 | www.Gironanoticies.com-ElPeriodismo.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!