Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 26 d'abril de 2007

SALVAT-PAPASSEIT TOTAL

Sovint penso que això d’haver de basar moltes de les nostres raons de ser com  a nació, com a país, en la teoria més que no pas en la pràctica, ens fa ser deixats en alguns aspectes. M’explico. Hi ha figures literàries que malgrat gaudir d’una reputació a prova de bombes, de ser acceptats com a exemples paradigmàtics a seguir, alhora de voler endinsar-nos en la seva obra, ens adonem que tot el què hi ha sobre aquest autor són edicions antigues, llibrets descatalogats, esgrogueïments al fons del tot dels prestatges bibliotecaris de la nostra memòria literària.

En circumstàncies normals aquests autors haurien de gaudir periòdicament d’edicions renovades, d’estudis crítics, de mil i una revisions; en definitiva, d’una actualització diligent. Amb tot, de tant en tant, a aquesta deixadesa que a vegades es transforma en tendenciosa opció d’ostracisme -Manuel de Pedrolo, Montserrat Roig, Maria-Aurèlia Campmany, Joan Oliver, per dir uns quants noms, ocupen el lloc que veritablement els pertoca?- es veu desarticulada amb excepcions estel·lars com és ara el recull de l’obra completa en vers i prosa de Joan Salvat-Papasseit.

A cura de la Carme Arenas, l’edició feta per la gent de Cerccle de Lectors/Galaxia Gutemberg és un bell exercici de recuperació d’un dels autors fonamentals de la nostra literatura. Antologat, recitat, sempre en boca de tothom, han hagut de passar una colla d’anys perquè pogués ser llegit mirant de fit a fit les altres patums literàries. Per fi el tenim a l’abast de tot aquell que vulgui llegir-lo amb consideració de mestre, que és com s’ha de llegir Salvat-Papasseit. Sí, Carme, li devíem a en Salvat i ens ho devíem a tots nosaltres. Gràcies per fer-ho possible.



  1. Ens agrada molt al Salvat Papaseit al nostre blog !!

    Em inclós el teu blog al nostre, per deferencia que ens has fet al teu. Gràcies

    Equip redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Negre sobre blanc per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent