Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

13 de juliol de 2008
8 comentaris

Una emotiva jornada literària a Cornudella de Montsant

Dissabte 12 de juliol vàrem tenir una jornada molt emotiva literàriament a  Cornudella de Montsant (Priorat). Ens vàrem trobar a les 12 al local de La Renaixença, antic centre cultural que compta am un teatre “dels d’abans” que ens va colpir des d’un primer moment. D’allí ens desplaçàrem al nucli de Siurana, un autèntic paradís per als excursionistes d’arreu del país. Vàrem poder contemplar unes vistes de somni, conjuntament amb una església romànica bellíssima. També  vàrem visitar el cementiri on està enterrat el mític  Joan Sales, autor d’Incerta Glòria i editor de la Rodoreda. Vaig sentir una profunda emoció ja que Joan Sales, que va habitar els darrers anys de la seua vida a Siurana, és un dels personatges claus de la literatura catalana del segle XX. Hi havia una vintena de tombes al terra que presentaven diverses curiositats: una tenia la inscripció “A una dona que estimà”; una altra estava acompanyada d’una destral, estri que havia usat el difunt durant bona part de la seua vida. 
Just al davant hi ha un monòlit dedicat al 800 aniversari de la conquesta cristiana de Siurana amb un sonet de Josep Carner dedicat a l’esmentat esdeveniment. 
Eren ja passades les 2.30 quan arribàrem a la Fonda del Recó (l’escriptura reflecteix la pronúncia local), on el Consistori ens tenia preparat un dinar a tots els escriptors presents i als nostres acompanyantsl. Un àpat excel·lent va donar joc a uns nodrides converses i propostes de col·laboració literària.
A partir de les 6 de la tarda, de nou al recinte de La Renaixença, vàrem fer la lectura de diversos paràgrafs de les nostres obres. Hi vàrem participar un total d’11 autors de l’Ebre i del Camp de Tarragona: Josep Igual (Benicarló), Emigdi Subirats (Campredó), Jesús M. Tibau (Cornudella), Àngel Carrillo (Cornudella), Xúlio Ricardo Trigo (Tarragona), Coia Valls (Reus), Tomàs Camacho (Alcanar), Òscar Palazon (Borges del Camp), Cinta Mulet (Horta de Sant Joan), Josep Gironès (La Fatarella), Teresa Bertran (Amposta). Va cloure la jornada una emotiva actuació del cantautor prioratí Jesús Fuster, que s’ha convertit en un dels grans cantors de les nostres lletres.
A part de passar-m’ho molt bé, en companyia de la meua dona i el meu fill menut, vaig poder conèixer personalment alguns autors que havia entrevistat en la darrera temporada de Lletres Ebrenques com Òscar Palazon  i Josep Gironès, o que havia tingut relació via mail com Xúlio Ricardo. També ens acompanyaren l’editor Àlex Ferrer i la professora ampostina Maria Josep Margalef (presidenta de l’Institut d’Estudis del Montsià).
Agraïm al govern de Cornudella  l’organització d’aquesta jornada que ens ha permès aprofundir en la nostra amistat i col·laboració entre escriptors, així com al company Jesús M. Tibau, que va rebre les mostres d’estima novament per part de la seua població natal. 
La propera trobada la tenim el 12 d’agost a Fondespala (Matarranya), organitzada pel llibreter Octavi Serret.

  1. Gràcies per la teva presència i per la teva crònica. L’èxit de la Jornada, malgrat la pluja, i les bones sensacions que vam sentir, pronostiquen que tindrà continuïtat en els propers anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!