SI N’ERA ASPRIU O SALVADOR… UN RECITAL

Enguany se celebra l’Any Espriu. Mai he estat un gran defensor d’aquest tipus d’esdeveniments. Molt sovint, la vindicació d’un escriptor o de qualsevol artista de manera institucionalitzada, passa per fabricar un personatge nou que s’emmotlli a les necessitats doctrinàries dels manaires de torn. És axí com l’homenatjat pot passar a ser un joguet a qui es fa dir coses que, descontextualitzades, poden tenir tot un altre significat.

Dir, però, que Salvador Espriu no és una figura important dins la literatura catalana, seria faltar a la veritat. Amb tot, crec que la seva poesia, treta del temps en què va ser escrita i en les condicions en què va ser escrita, no excel•leix tant com alguns ens voldrien fer creure.

Quan des de l’Ajuntament de Prades em van fer l’encàrrec de fer alguna cosa sobre Espriu dins el marc de les activitats festives i culturals que es fan durant el mes d’agost a la Vila Vermella, m’ho vaig prendre com un repte i una excusa per tornar a llegir-ne la seva obra.

És així com vaig descobrir un narrador potentíssim i un home de teatre amb resultats desiguals. Com ja he dit, no considero que tota la seva poesia tingui el mateix nivell, el que és innegable és que Salvador Espriu conformà una obra prou polièdrica com per ser mereixedora d’un lloc destacable dins de les Lletres Catalanes.

“Si n’era aspriu o salvador…” vol ser, abans de res, un recorregut per l’obra de Salvador Espriu intentant mostrar-ne els diferents registres que conreà. Centrant-me en la seva poesia on la mort hi té un paper preponderant, no he volgut mostrar un Espriu esclau d’aquesta circumstància sinó que, com un joc de màscares, m’he centrat en oferir un grapat d’Esprius que la majoria de les vegades defugen de la idea que tenim de l’escriptor de Sinera.

En definitiva, em proposo demostrar que llegir Espriu, dir Espriu, no té perquè ser una cosa avorrida, ans al contrari!

Serà un plaer comptar amb la vostra presencia!

Quan?: Divendres, 30 d’agost a les 20:00 h.
On?: Ajuntament de Prades (Baix Camp)

Esdeveniment a Facebook 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *