Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 1 de juny de 2006

HOMENATGE A JOAN BROSSA

Ahir, dia 31 de maig, al vespre, la Plataforma pel dret de decidir, homenatjà el poeta Joan Brossa a les cotxeres de Sants a Barcelona. Es presentà un poema visual inèdit i s’escenificà un petit muntatge a partir de textos seus a càrrec de la companyia Els Pirates.

Cal dir que malgrat la seva joventut, el plantejament de l’espectacle i la seva interpretació, malgrat les limitacions evidents, van ser del tot sorprenents i d’una gran qualitat. No n’he pogut esbrinar gaires coses d’aquest grup. Si algú pot ampliar la informació, benvinguda serà.

El poeta Carles Rebassa, recità, amb la seva veu de les illes, els poemes més compromesos de Brossa. D’ençà de la gravació del disc d’homenatge a Ovidi Montllor "Toti Soler: deu catalans i un rus" -memorables versions de pell de gallina de "Lo pus bell catalanesc del món" de Blai Bonet i "Ària del diumenge" de Pere Quart- em plau sentir en directe la veu de Rebassa.

 Em comenten que s’està preparant alguna cosa amb textos de Guillem d’Efak. Ho esperem amb candeletes.

Sembla que tímidament, els vents són favorables a Joan Brossa. Aquesta mateixa setmana, s’ha pogut obrir un espai permanent amb poemes visuals seus, que permetran una millor difusió de l’obra de l’artista. La tasca de la fundació que porta el seu nom, és meritòria.

Cal però, no adormir-se a la palla. Brossa mereix tot el reconeixement del món i les administracions haurien de respondre considerant-lo com un dels artistes màxims del nostres país.

No fa gaire, Vicent Partal, comentava en referència a l’homenatge d’Ovidi Montllor, com eren els joves que no l’havien sentit cantar en directe mai, els qui amb més energia es llençaven a reivindicar la figura artística i cívica de l’alcoià. Amb Brossa, ahir, passà tres quarts del mateix.

És agradable comprovar que malgrat les travesses al desert, la seva obra és vigent, fresca i plena de significació. Importantíssima perquè les noves generacions que pugem, tinguem una idea real del nostre patrimoni cultural sense hipocresies elitistes.

Dues recomanacions pels qui vulguin entrar en el món Brossià:

L’antologia Joan Brossa. Mosaic antològic que el mateix Joan Brossa va confegir en motiu del seu vuitantè aniversari, magníficament prologat per una de les ànimes de la fundació i estudiosa de l’obra de Brossa, Glòria Bordons (el volum anava acompanyat d’una gravació en CD de poemes a càrrec de la Núria Candela). S’edità a Barcanova el 1998.

 El magnífic catàleg Joan Brossa o la revolta poètica (textos de nombrosos especialistes en l’obra de Brossa, biografia de P.Palomer i bibibliografies de G.Bordons), KRTU-Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Fundació Joan Brossa i Fundació Joan Miró.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Negre sobre blanc per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent