25 d'octubre de 2012
Sense categoria
8 comentaris

Tot llegint el Frechina…un llagrimot…

Com cada dia del Món, enceto la vida amb cafè i Vilaweb. L’editorial del Partal i avui de regal, el bloc d’en Frechina a la portada. Parla d’Al Tall…som-hi, cap a dins!

M’encanta com escriu en Josep Vicent. Sembla un crític de vins, de menjar, d’aquells que mentre els llegeixes et fan venir fam i set, de la bona. Sempre el trobo emocionat i encomanadís. Però ves per on, el que m’ha encomanat avui és tristor, la que ell explicava al seu escrit. Una mena de “tot l’enyor del demà” pel buit que ha deixat el plegar d’Al Tall.
Com ell, jo en sóc fill declarat i absolut. Mon pare, fill d’Agres (Comtat) i Xàtiva (Costera) en tenia força discos. El que recordo haver escoltat amb més insistència era el dels Deu Anys. Voltes i voltes, hores i hores sol llegint-ne les lletres i gaudint d’aquella barreja exquisida de modernor i tradició que tan ens agrada als catalans. El timbre (unes cordes de vertigen i selectes alhora), les veus (ben trempades al nostres gust), uns baixos elèctrics d’avantguarda i unes lletres més clares que l’aigua. I cultes, i profundes, i vitals.
Una lliçó de punta a punta. Una formació que avui tot llegint en Frechina he recordat i reconegut.
Ara, no he pogut acabar de llegir el teu text, Josep Vicent, perquè m’ha saltat un llagrimot. Ves…
Ho tornaré a intentar perquè de segur que m’instruirà i em farà gaudir del nostre País.
Ara fa dies, quan vaig saber, per Vilaweb, que plegaven, em va acudir un altre conjunt fonamental al pensament: la Dharma, la Companyia Elèctrica Dharma. En molts aspectes s’assemblaven. En l’equilibri perfecte entre les lletres proclamant la bondat de la vida terrestre, les tímbriques aborígens i la inevitable avantguarda que ens caracteritza com a Poble. En aquest cas, el disc que em va emocionar i m’emociona profundament és el que van gravar amb la Cobla Mediterrània al Palau de la Música (de Barcelona). Per mi és insuperable, hi és tot. El roc, la progressia, la moderna tradició de la cobla, les melodies més simples i exquisides, l’èpica nostrada i la força de la il·lusió.
Un disc que regalava la Caixa de Sabadell i on hi llueix amb claredat un duet de flabiols entre en Bernat Castillejos i l’Esteve Fortuny.
Avui plou, aquí, i potser s’hi escaurà més de posar al pick-up que em guarda l’espatlla la seva primera obra, Diumenge, encara amarada de jazz-rock anglosaxó però amb un claríssim i desacomplexat arrelament a casa. I el disseny? Claret Serahima….magnífic!
Benvolguda tardor, primavera de l’hivern, fes-nos gaudir de la tristor.
  1. gràcies per aquest post!

    Al Tall, buf! els vaig conèixer i admirar de més gran. A casa, de petit, giraven amb força els vinils de la Dharma, llevar-se amb “in illo tempore”, jugar amb “les bruixes del Maresme”, els primers enroscats sota un garrofer amb “l’oucomballa”, enyorar-se amb “dins les venes, el mar”, saltar com un boig cridant “no volem ser!!”… i com tu, flipar-se mooolt amb les 8 cançons insuperables amb la Cobla, quina sort!

    ara que s’acosten temps èpics cal tenir a la vora aquestes 8 peces màgiques.

    salut Belda!

  2. Tio, hui al treball he estat enllestint les ultimes coses del CD que avui ens arriba a casa “Ovidenques” ja pots escoltar algo al bandcamp.

    http://www.eldiluvi.bandcamp.com

    T’he estat telefonant però tan sols em salta l’ultra graciós i màgic contestador autòmatic que tens.
    Espere saber coses teues aviat, ja que voldría parlar amb vosté d’alguna barbaritat “sudaca” que al grup hem pensat fer.

    Una gran abraçada.

  3. tton stays damp and does not dried out easily either north face fleece sale. While 100 % cotton is moist, it may drop north face apex bionic clearance that it is warmth too cheap north face jackets for women. This will quickly direct into a dismal camping out or trekking trip. You will discover much improved choix on the subject of resources pertaining to backpacking pants and pants cheap north face jackets, together with the best option for h2o security staying nylon material north face jacket on sale. Plastic resists h2o as well as will not absorb this either north face jackets clearance. Furthermore, nylon can keep quite drinki 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!