Després d’haver escrit l’entrada Si no dius /’tɾʌmp/, digues /’tɾum/, he trobat més arguments per a desaconsellar la naturalització a la castellana (o sigui, dient tramp amb ‘a’): l’aparició de derivats.
Així, La Vanguàrdia té més d’un article amb el mot trumpofòbia, i avui l’ARA publica una columna de Jaume Masdeu, que hi empra el mot trumpisme. Aquest neologisme porta de bracet el trumpista. La gent que segueixi la tendència de pronunciar Trump a la castellana (amb ‘a’) i no amb naturalització segons la proximitat fonètica (amb o oberta) o gràfica (amb ‘u’), tindrà tendència a fer els derivats amb ‘a’ (els occidentals) o amb neutra (els orientals), de manera que els seguidors de Trump seran “trampistes”, malgrat que aquest mot ja existeix en català amb un altre sentit (segur?). DIEC, GDLC.
No caldrà que passi gaire perquè aparegui trumpejar, com obamejar o merkelejar.
En general, qui digui Trump amb ‘u’ no tindrà cap problema a trumpejar, a ser trumpista o antitrumpista o a criticar la trumpofòbia. Qui ho naturalitzi per proximitat fonètica (amb ‘o’ oberta), en tots aquests derivats on el radical trump- esdevé àton, ho pronunciarà amb ‘o’ tancada si és occidental o d’algun dels dialectes insulars que només neutralitzen un grau, mentre que la resta faran un ‘u’ àtona, de manera que coincidiran amb els que ho naturalitzen per la grafia.
En canvi, els que es deixin arrossegar a la naturalització a la castellana (amb ‘a’), hauran d’optar entre ser incoherents i fer els derivats amb ‘u’ o arriscar-se a fer el ridícul parlant de trampistes i trampofòbia (animalistes contra els paranys dels caçadors furtius?).
De manera que, si no ho saps pronunciar a la manera autòfona (amb t aspirada i amb una mena de o oberta però sense arrodoniment labial), fes-t’ho fàcil i pronuncia-ho segons la naturalització a partir de la grafia, com fem, p. e., amb Murphy.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!