Apòstata desficiosa

Ni d'ací, ni d'allà, ni d'una mica més avall

Terrorisme ortogràfic: ‘recomenat’

A les obres que afecten diversos carrers de l’Eixample de Barcelona han posat pancartes com la de la foto (a la cantonada de Villarroel i París, a prop de l’Hospital Clínic), que avisen del trajecte ‘recomenat’.

Així, amb una ‘e’ que no se sap molt bé d’on ha eixit, però que sembla ser un híbrid de conjugar la forma catalana ‘recomanar’ i la castellana ‘recomendar’.

Supose que els responsables s’han de buscar a l’ajuntament. En qualsevol cas, amb atacs lingüístics com aquest, que ens envolten cada dia i per tot arreu, això d’una hora més o menys de castellà a l’escola gairebé deixa de tindre importància.

P.S.: En un primer moment vaig pensar que es tractava d’un cas de blaverisme fins que vaig caure en què era a Barcelona i no a València.



  1. Som massa poc agosarats a Barcelona. Ens hauríem de deixar  anar i fer-ho com cal:

    Atenció
    Roselló
    Cortat
    a Balmes
    desviu
    recomendat

    Passejar per Barcelona és tota una aventura.

  2. L’infinitiu del verb tenir és "tenir" i no "tindre". Va bé això de vetlar per l’idioma però alerta, procurem, els vetladors, estar tan lliures de pecat com es puga… (per allò de fer cas a la Bíblia)

  3. Fa molts anys que l’ajuntament ho fa, això: a la plaça dels Païssos Catalans, al carrer Josep Plà… Aquests són dos clàssics ja corregits, però arreu on hi ha un cartell municipal hi ha moltes possibilitats que hi hagi una falta. Aquí els blaveros i xusma similar són més subtils, però hi són, i en la família Maragall n’hi ha un bon grapat. Morralla.

  4. El sr. Enric Valor i Vives. Ho acceptava. Tindre i Vindre que jo me l’he escoltat tant a tot  l’occidental com per moltes contrades orientals. Especialment Girona. Anem a veure si no fem com els españols que són de via única i unidireccionals.

    Ai Jaume-Borinotus !. i els del filaprim!

    Cordialment.

    És que no hu anteneu Recomenar: és la drecera que et mena a un recó de Barna tan embussat de vehicles que no pots eixir-te’n.

    Aclarit, doncs. Qui avisa (l’ajuntament) no és traïdor.

  5. Si no tenim prou amb el centralisme de Madrid, ara venen estos de Barna i mos diuen que tindre no està bé. I de veritat que em fot molt que firefox o l’openoffice no els done la gana acceptar-ho com a correcte.

    Jo, quan vaig descobrir això de "Truita de patates" ja em vaig pensar que eixos d’allà dalt no havien d’estar molt bé de la perola. En fi, ací tampoc ens quedem curts i a l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant no se li va ocórrer altra cosa que posar als contenidors de paper:

    "No més paper"

    I ja veus, tot el poble preocupat per eixa reacció de les administracions públiques en contra del paper. Va haver de vindre la ministra de medi ambient per a convèncer-nos de que això era una errata. Més d’un va dir: "és que ho han posat en català i no en valencià!!!" (família de Maragall, segur).

    Ja vecheu, són les coses de la llengua.

    Som chent chove! (de la cheneralitat)

    Salut!

  6. Em sap greu haver alçat aquesta polseguera lingüística. No era la meva intenció. No vull donar cap lliçó, ni molt menys pontificar. Déu me’n guard! És cert, l’IEC, accepta al seu diccionari la forma "tindre", res a dir, doctors té l’església, si així ho volen. Ara, i molt modestament, deixau-me dir que no em sembla la forma més adequada per al registre formal, no es tracta de ser unidireccionals, però alerta, tampoc cal ser, com deim per aquí, enmig del mar, "colloneres", cal ser pràctics i moderns i si receptam correcció institucional convé, en la mesura que ens sigui possible, ser correctes i adequats nosaltres mateixos. Jo, per exemple, en un escrit formal, preferesc saber al nostrat "sebre" o al de més enllà "sapiguer". De totes maneres, facem com en Ballot, "Pus parla en català, Déu li’n don glòria"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per desficiosa | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent