Apòstata desficiosa

Ni d'ací, ni d'allà, ni d'una mica més avall

Idees per endreçar la biblioteca

Després de dinar se m’ha ocorregut ordenar la biblioteca. L’última vegada que ho vaig fer, vaig posar els llibres segons la llengua original de l’autor. Tenia algunes complicacions, però més o menys havia quedat bé. El problema és que ja estava feta un desastre, perquè s’havien acumulat les noves adquisicions (i regals) de qualsevol manera.

He decidit canviar el criteri i posar els exemplars segons la llengua de l’edició, i així algunes col·leccions poden anar juntes. Però no m’acaba de convèncer. Ara, per exemple, tinc la Patricia Highsmith en tres llocs diferents, perquè tinc llibres en català, en castellà i en anglés. Em mateix em passa amb el Camus, amb els Harry Potters o amb el fantàstic Alexander McCall Smith (algun dia faré un post sobre ell i el seu humor escocés).

L’ordre alfabètic tampoc no em fa el pes, perquè cada vegada que arriba un llibre nou em toca refer-ho tot. Hui ja no tinc forces per més, però en els propers dies miraré de deixar-ho millor.

Si algú ha trobat la fórmula perfecta (o una aproximació) per endreçar la biblioteca, seria tan amable de compartir-ho als comentaris?

Gràcies!



  1. Certament, però, la cosa canviarà. No queden molts anys per a que els llibres electrònics comencen a invair la nostra vida. Encara s’han d’arreglar moltes coses, però si des de Google podem descarregar edicions de la Biblioteca de Catalunya en PDF i sense infringir drets d’autor, i després poder llegir-los en un dispositiu LLIURE -perquè si no és lliure, passarà el mateix que amb l’ipod amb la música descarregada de l’itunes, que només pot escoltar-se a l’ipod original-.

    En fi. Jo, la meua biblioteca, la tinc morta de risa en ordre en que me’ls vaig llegint. Poden donar-se a les biblioteques?.

  2. Fórmula perfecta no és, sempre hi manca alguna cosa (espai, prestatges, temps…) però a mi em funciona prou bé.
    Els llibres organitzats per seccions: narrativa en català, narrativa en altres llenguas, teatre, poesia… i l’etcètera que calgui depenent del tipus de llibre que cadascú té. Els llibres amb un número de referència segons van arribant a casa i aquest número és el que serveix per mantenir l’ordre dins cada secció. Cada llibre amb una fitxa on consten les dades del llibre, i el número de referència i la secció on està ubicat. Les fitxes classificades per ordre alfabètic segons l’autor.
    Trobar un llibre és més fàcil, sobretot si la biblioteca comença a fer-se gran. A més sempre saps quants llibres tens a casa, ja que el nombre de referència ens ho indica clarament.
    Organitzar la biblioteca que ja es té és el que més costa, però després la feina es rebaixa i només cal fer nova fitxa dels que van entrant. A més els llibres sempre van al final de cada secció i així no cal reorganitzar res cada vegada, només necessitem tenir la previsió de deixar un petit espai al final de cada secció per anar incorporant’hi les noves adquisicions.
    Què et sembla? T’animes? És una idea no?

  3. Si vols sofisticació i elegància, el teu Mac té la solució. Coneixes el programa quasigratuït  Delicious Library? Et permet catalogar llibres, DVDs i de tot. Te’ls busca en internet, si tens webcam et mira el codi de barres, te’ls classifica com vullgues, et posa les portades, et trau els dibuixets… Una gràcia. (No te’ls ordena en els prestatge del saló, clar, això no…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per desficiosa | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent