Vist l’interés que desperten les fotos que vaig penjant del pa que faig ací i allà, he decidit compartir la recepta que gaste. És una adaptació personal de les que he trobat a llibres, receptaris i webs, i la que a mi m’ix més bé.
Ingredients:
– mig quilo de farina (250 gr. obligatòriament de farina blanca de força, l’altra meitat de la que volgueu: integral, sègol, etc. La millor farina de força l’he trobada a mercadona, i ben barata. A botigues de barri que en venen a l’engrós també està molt bé)
– 325 ml d’aigua templada, ni més, ni menys
– una pastilleta de llevat fresc (en venen a mercadona i caprabo, i a alguns forns de pa)
– mitja cullera sopera de sal, aprox
– llavors, anous, ceba… El que volgueu per donar-li sabor!!!
Instruccions:
– Poseu la pastilla de llevat dins l’aigua templada mentre comenceu a preparar la resta de coses
– En un bol gran (el transparent baratíssim de l’ikea va de conya), mescleu bé les farines i la sal
– Afegiu l’aigua amb el llevat ja desfet i pasteu fins que es faça una bola que es desenganxa dels dits. Treieu-la i continueu pastant en superfície, si pot ser de fusta millor.
– Afegiu un rajolinet d’oli d’oliva verge al bol i poseu la bola de massa. Tapeu amb un drap o amb film i deixeu que vaja creixent. Més o menys una hora.
– Treieu la massa unflada i pasteu-la. Poseu a dins les llavors o el que vulgueu: sèsam, lli, anous, ceba (la fregida de l’ikea, per exemple), olives…
– Feu la forma que volgueu, o poseu la massa a un motlle. Tapeu amb un drap de cotó i deixeu créixer una hora com a mínim.
Preescalfeu el forn amb algun recipient amb aigua dins, fins que comence a fer vapor. Això farà la corfa cruixent.
Poseu-lo mitja horeta a 200 graus aprox (ho haureu d’anar descobrint amb cada forn, aneu amb compte que no es cremi per dalt!), i ja teniu pa!
Deixeu-lo refredar sobre superfície de fusta, perquè traspassi la humitat que li quede. I a llepar-se els dits!!!
ja et diré…