Això de la tele per internet

Amb això de l’estrena de format de VilaWeb TV, segur que hi ha qui pensa que no és més que una anècdota o, com a molt, una cosa més que es suma a les webs i televisions convencionals. Però això de la televisió per internet és molt més.

Fa uns mesos em vaig comprar una tele nova. A banda de l’entrada de l’antena col·lectiva, té possibilitat de connectar-hi sis coses més. Encara em queda alguna entrada lliure, però ara per ara a la mateixa pantalla puc veure el reproductor de DVD, un vell vídeo VHS, una videoconsola, un disc dur extern on tinc més de 200 GB d’arxius de vídeo, i un ordenador.

Per a mi això de la tele per internet ja no és, doncs, una cosa a banda, sinó que en lloc de fer zapping amb els canals de la tele, el vaig fent a la xarxa si em ve de gust. He renunciat a instal·lar-me el satèl·lit, per exemple, perquè si vull veure les notícies de la CNN o la BBC només he d’anar a les webs corresponents, i triar veure el vídeo que m’interessa. I si vull coses més exòtiques, a wwiTV o Beeline puc triar entre centenars de canals de tot el món i de diverses temàtiques, com ara un de nord-americà que passa pel·lícules clàssiques nit i dia.

Ja sé que la qualitat d’imatge en streaming, ara per ara, no és com la de la televisió digital. Però esperem una mica a veure com resulten iniciatives com el projecte Venècia, o a què augmenten els amples de banda, i podreu desfer-vos de tots els decodificadors i milers de comandaments a distància. Amb només un i un ratolí, ho tindreu tot fet.

Pel que fa a les sèries de ficció, per exemple, no és cap secret que es poden descarregar amb algun dels programes de P2P, en l’idioma que es vol, amb o sense subtítols, també disponibles en diverses llengües. I així me les mire a l’hora que vull, les pare i les torne a posar en marxa, i si m’ho puc permetre, m’empasse tres o quatre episodis seguidets de The West Wing, Studio 60, Sugar Rush, Sex in the City o Lost (ho sé, tinc gustos eclèctics).

Les principals televisions nord-americanes en creació de ficció (ABC, NBC, HBO, Showtime…) ja han vist on és el futur. A més d’oferir els episodis de sèries en format per descarregar a través de l’itunes a un preu de rissa (comparat amb les quotes d’abonament de les teles digitals), ara ofereixen els episodis complets online. Llàstima que, pel moment, ho tinguen restringit a IPs del territori dels Estats Units (per això de poder vendre els drets a la resta de països).

Ja ho veureu, en uns mesos, això de la tele a la carta que fa tants anys que es preconitza serà ja de veritat. I per internet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *