Des d'aquí

Un blog de Salvador Montalt

Adéu, Telecinco!

Aquest apunt reprodueix el que inicialment havia penjat al bloc “Club 7 Cinema” el 4 de juliol de 2008.

Des d’aquesta setmana, a casa hem decantat la cadena de televisió Tele5. Ens sap greu perdre ofertes que ens han pogut entretenir, com per exemple la sèrie CSI; però no podem seguir sent consumidors d’una emissora que ens ofèn pregonament.

Avui mateix, els ho he fet saber, aprofitant el correu electrònic que he rebut i en el qual se’m diu:

La cadena de televisió Telecinco s’ha adherit al Manifiesto por la lengua común, que el passat 23 de juny va presentar un grup d’intel·lectuals a Madrid.

La cadena comparteix les exigències d’aquest grup d’intel·lectuals, entre els quals hi ha Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Álvaro Pombo, que demanen que el parlament espanyol elabori una normativa per fixar que el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l’única ‘que pot ser-li suposada’ als seus ciutadans’. Telecinco és la primera televisió que s’adhereix a aquest manifest.

A més, Telecinco ha dit, a l’informatiu del migdia, que ‘posa a disposició del col·lectiu que porta aquesta iniciativa el seu canal de televisió per donar suport a aquest projecte’.
Si ells s’adhereixen al manifest, nosaltres ens adherirem a una vaga que consisteix a no mirar telecinco. Això no és un boicot, sinó una vaga. Junts podrem! Telecinco mai més!

Digue’ls que has deixat de mirar la cadena:

http://www.telecinco.es/contacta

Senyors,

He deixat de mirar la vostra cadena i ho he fet saber a tots els meus contactes. El menyspreu cap a la llengua catalana, la meva, la pròpia de Catalunya, parlada per més de 7 milions de persones, és el factor decisius que ha provocat que ja no vulgui saber res més de vosaltres i de les vostres actituds feixistes. Desgraciats de vosaltres si teniu por que la meva llengua pugui fer mal a la que “suposadament” defenseu… ¿parlada per 300 milions? El castellà és una llengua massa bonica per sentir-la per la vostra veu enverinada. Apa, a pastar fang!

[Aparentment us semblarà que no podeu enviar el formulari perquè no hi ha cap botó visible d’enviament, però ho podreu fer si passeu el ratolí per sota del requadre del missatge fins que us aparegui una mà i a la barra d’estat hi digui javascript:setEmailDestination();]

Perquè sóc tafaner de mena, m’agrada especialment mirar -ni que sigui fent zapping- el que emeten les televisions d’arreu, les millors i les pitjors. El que moralemnt no em puc permetre és ser consumidor, ni per dècimes de segon, d’una emissora que m’agredeix com a catalanoparlant.

Dit això, permeteu que encara plantegi una altra qüestió, de caràcter legalista. Tele5, com totes les cadenes privades, emeten per una concessió de l’Estat i, per tant, estan subjectes als principis de la Constitució de l’Estat. Atesa la demostrada influència del fenomen televisiu en la llengua dels ciutadans, és obvi que les cadenes (tan públiques com privades) tenen en el seu conjunt i alhora individualment el deure d’acatar el mandat de l’esmentada Constitució, segons el qual les llengües que considera espanyoles i diferents al castellà han de ser “objecte d’especial respecte i protecció”. Per tant, atès que Tele5 atempta contra el que estableix la Constitució, en no contemplar en la programació aquest “respecte i protecció” i atès que, amb l’adhesió activa a aquest “Manifiesto”, deixa clara la voluntat justament d’aixafar les esmentades llengües, s’imposa l’inici d’accions contra la concessió mateixa de la cadena. Tan se val si els jutges espanyols (probablement de llengua castellana) ho acaben tombant: el camí judicial va més enllà.

I proposo que els directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals prenguin mesures per acollir els professionals catalans que, treballant actualment a Tele5, vulguin abandonar l’empresa, per dignitat i consciència.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per desdaqui | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent