JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

NOVA ENQUESTA DEL RACOMETRE (FEED BACK).

5

La nova enquesta del Racometre, feta a primers d’ octubre, mitjançat entrevistes telefòniques a mil ciutadans, confirma novament  la possible victòria de Convergència i Unió, que es preveu s’acostarà a  la majoria absoluta aconseguint entre  65 i 66 diputats. Els tres partits que formen el govern de la Generalitat, segons la mostra, patiran una caiguda important. El PSC baixarà dels 37 actuals als 27 o 28. ERC aconseguirà entre 11 i 12 escons dels 21 actuals. El PP no veurà confirmada la seva tendència a l’alça detectada en anteriors enquestes i podria perdre un dels seus 14 escons. ICV baixarà del 12 als 9 o 11 diputats. Ciutadans mantindrà els 3 escons de Barcelona i fins i tot  pot augmentar-ne  un i finalment Solidaritat per la Independència, es quedarà  just al límit del tres per cent, amb una forquilla entre 0 i  4 escons, un dels quals i en els millors dels casos, seria a Tarragona. L’enquesta no detecta l’entrada de Reagrupament ni d’altres forces al Parlament. Un fet ben  singular és l’ augment del vot blanc, que es mouria a l’entorn del 6%, amb una  participació pronosticada d’un 54%, dos punts per sota de les darreres eleccions catalanes. De l’ estudi es dedueix que encara hi ha marge per modificar alguns resultats -encara que no la tendència general -,  si s’esmenen certes estratègies partidàries, ja que hi ha un gruix important d’electors (entorn del vint-i-dos per cent) que encara es mostra indecís a l’hora d’escollir el vot. En els possibles resultats  de Solidaritat no es detecten les repercussions electorals dels acords de  l’Assemblea de compromissaris del Barça ( posterior a l’estudi)  i per tant és desconeix com tot plegat pot haver afectat les expectatives de Jan Laporta, tant si li fossin favorables com clarament negatives. El fet es que el conjunt d’enquestes publicades en els darrers quatre mesos confirmen, per total coincidència de pronòstics, el següent: A) Que pot haver un clar enfonsament dels partits que durant set anys han format el govern  tripartit. B) Que el desig de canvi el capitalitza CiU que fins i tot aconsegueix  un nombre molt important de vots independentistes. C) Que aquests vots  no aconsegueix atreurel’s  les dues noves forces independentistes que paguen amb escreix la seva poca cintura política al no haver forjat una coalició unitària, si bé només Solidaritat , por treure el cap al Parlament, amb una representació molt minsa i gràcies a una participació electoral  baixa, que només canviaria si el vot en blanc canviés d’opinió afavorint-los i si un  percentatge relativament important dels  ciutadans que ens mostren  indecisos els hi fés costat. Això darrer, és el que pot acabar per definir-se, o no, durant els propers trenta-tres dies.

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/320219-intuicions-arriscades.html

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

RUTA A CAVALL AL PELAT DE TALLTENDRE.

0

Amb l’ Arian, L’ “Enrique” i el “Guerra”, després de preparar els cavalls, començem la ruta a les deu del matí amb l’ objectiu d’arribar-nos al Pelat de Talltendre. Travessem el  riu Segre pel camí del  Molí de Prats i  ja a l’ altre banda enfilem el Camí de Sant Jaume en direcció al Santuari de Quadres, si bé una mica abans ens desviem cap a la esquerra per un camí  que ens porta per pujada suau a Olopte. Creuem el poble  i donem la volta al Montcurto, per un camí empedrat  fins a l’ entrada de Cortàs, on  agafem el corriol costerut de Coll de Fans. Al arribar-hi,  no fem cas al senyal que ens indica el camí d’ Ordén i  ens decidim baixar  fins  l’ altre banda de la vall, pel que imaginem serà molt més còmode pels animals  tot i que puja   pel mig d´un bosc ombrívol i feréstec fins a Ordén. Entrem al poble i al final del carrer major, comença un marcat sender que mena a Talltendre, evitant així la carretera asfaltada. Sortim just davant del  Refugi de “cal Pere Sidro”, on  també comença  la pista que ens porta pel mig d’ una extensa pineda de pi negre,  conegut amb el nom de la Creixa. Travessem  diferents taques de filferro per al bestiar, que ens obliga contínuament a baixar del cavall. Ens enfilem  finalment per  un fort pendent que passa vora la Roca Gran (1.815 m) i  arribem  a uns prats subalpins just a sota del Pelat de Talltendre. Més amunt es troba el collet de  Coma de Fornos,  el  Tossal Gros (2.236 m) i el cim del Pelat de Talltendre (2.252 m). Com que es fa tard decidim donar en aquest punt mitja volta. De baixada i des de Talltendre agafem el corriol que ens porta per sota del Serrat de la Farga Vella i  que més endavant es converteix  en una ampla pista que acabar creuant la carretera de la Seu, ja molt a prop de Bellver de Cerdanya. Després de  travessar el Riu Segre, per diferents camins voltem el Tossal de Baltarga fins a Prats, on arribem a dos quarts de quatre de la tarda.

TARDOR.

1

Avui he rebut per correu electrònic, un d’ aquells missatges fotetes que envien els amics. El remitent, amb qui he parlat el matí,  ha copsat que avui no estava per orgues ni era el millor dia per ocupar-me de certes facècies. Ha optat per adjuntar una imatge amb un text en el que es diu: La vida es resumeix en quatre ampolles…. Merda!…. Anem per la tercera!. L’ocurrència m’ ha fet somriure. He trobat l’ explicació en textos de Josep Pla. “Tornar-se vell vol dir dibuixar físicament una caricatura —però una caricatura no solament del que hom és, sinó —i sobretot— del que hom ha estat. Aquesta caricatura és tant més exacta com més accentuada. La vida és un esforç per assemblar-nos a l’aspecte que tenim quan som vells”. L’escriptor empordanés, s’ interrogava en un altre text sobre “si no hem estat posats en aquest món per fer un seguit de papers ridículs davant les coses inevitables o atzaroses de les històries que ens rodegen. En definitiva, és gairebé segur que no fem res més. Les excepcions són raríssimes i dignes dels més grans elogis. En la guerra com en la guerra i en la vellesa com en la vellesa. Resulta, però, que quan som en la guerra volem fer la pau, i quan som vells volem ésser joves. La vida és una impressionant collonada ridícula”.
  

LA PARADOXA INDEPENDENTISTA.

0

Els possibles resultats de l’independentisme democràtic, si finalment es confirma  que  no es presenta unit, pot fer evident la paradoxa que en la propera legislatura hi hagi proporcionalment menys diputats independentistes al Parlament que  electors independentistes al carrer. Molts dels ciutadans que responen afirmativament quan se’ls hi demana si votarien afirmativament en un referèndum per la independència de Catalunya, poden acabar escollint una papereta de vot d’un partit o coalició que no es defineixi com a tal. El fet pot deixar en  entredit els que pretenien assumir en aquestes eleccions el lideratge de l’independentisme democràtic, confirmant-se així que hi ha molt vot independentista convençut que tot just s’ està al principi  d’un procés que veuen complex i de llarg abast, que pot necessitar en el futur de la col·laboració activa de l’actual catalanisme parlamentari. La declaració unilateral d’independència, per aquests ciutadans no serà ni de bon tros  l’objectiu de la propera legislatura. Precisament per això, esperaven dels  nous  partits sobiranistes, una proposta clara i concreta  sobre  quin govern de la Generalitat convé  pels propers anys, confirmant-se que hi ha gent que té més maduresa política que molts d’ aquells que pretenen representar-los.

(Article publicat avui al diari “El Punt”).

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

CRÍTICA A LA CRÍTICA DE L’ INDEPENDENTISME EXPRÉS.

0

Josep Lluís Carod Rovira ha criticat darrerament el que creu són  declaracions irresponsables dels representants d’ allò que ell anomena com “independentisme exprés”, quan afirmen que la independència de Catalunya pot arribar en els propers mesos. El vicepresident del govern  de la Generalitat , demana  “seriositat” i “rigor”  a Solidaritat Catalana i Reagrupament. L’ independentisme porta anys treballant per esdevenir una força política amb vocació majoritària i el seu principal èxit en els darrers decennis, ha estat aconseguir la descriminalització del projecte, l’establiment d’una via democràtica per a fer-ho possible i que l’horitzó de la sobirania comenci a ser percebut com a desitjable per a molts compatriotes. Si encara  no ha esdevingut un sentiment del tot majoritari ha estat per no haver encertat en l’estratègia. Es  cert, com diu Carod,que per tenir una majoria electoral i social, cal que que l’independentisme democràtic esdevingui una força de govern, seriosa, estable, rigorosa, útil i que inspiri confiança. Succeeix que  Carod té un greu problema de credibilitat, doncs la seva crítica no parteix del reconeixement dels errors comesos per l’ independentisme republicà en el darrer set anys, del que ha estat un dels principals responsable. La negativa experiència d’ ERC  per la participació en el tripartit, ha fet néixer noves forces polítiques independentistes amb vocació parlamentària, que no volen saber res de participar en un govern coalició, sense que hi hagi un compromís formal per declarar unilateralment la Independència.  Aquest plantejament, excessivament pueril, és més una reacció al que es considera una traïció d’ERC als postulats independentistes, que un plantejament intel•ligent. L’errada d’ ERC, no ha estat voler esdevenir un partit de govern, sinó  pensar que només podia obtenir  aquesta condició,  amb una determinada aliança partidària, que tenia com a soci principal un partit d’obediència espanyola. Fet no acceptat ni comprés per bona part del seu electorat. Ha estat greu desconèixer quina era l’autèntica naturalesa  nacional del PSC (res a veure amb el PSC de la fundació), cosa que des de feia temps intuïen els electors republicans. Els independentistes crítics amb ERC, amb un efecte pèndol,  s’han ubicat ara a l’altre extrem, rebutjant qualsevol acord de govern que no tingués un compromís explícit de declaració unilateral d’ independència a la propera legislatura, tal vegada com si tot plegat fos tant fàcil  i es pogués  fer un salt el buit sense donar importància al que cal fer durant el mentrestant, mostrant una excessiva impaciència que ha acabat per fer fonedís la seva inicial credibilitat davant d’ un gruix important de possibles electors que no han vist clar una  suposada drecera  que  portava a l’ independentisme a un nou cul de sac. Es per això, que és justa la crítica que es fa  a l’independentisme de RCAT i SOLIDARITAT,  per haver assumit com a valor el que, agradi o no,  és un greu defecte: Tenir massa  vocació d’oposició i una visió excessivament resistencial de la política  independentista, amb una renovada i nostrada versió dels radicalismes infantils que sempre porten a cultivar la puresa programàtica fruint amb comportaments que irremediablement  porten a la  marginalitat.

El paper dels Partits Polítics, també de Solidaritat i Reagrupament,  és governar. Això no suposa renunciar al propi projecte. Per tant, no es contradictori  tenir una estratègia cap a la sobirania definida per la  proposta de Declaració Unilateral de la Independència i participar o condicionar governs.  Com tampoc ho és, que s’afirmi que de set anys  de tripartit, no permetrà sumar al projecte independentista ni un vot ni un suport més, per la  subordinació durant aquest període  dels republicans als interessos  del PSOE-PSC,  que no ha amagat que vol desdibuixar fins esborrar,  l’eix nacional de la política catalana, intentant reduir-ho tot   a una simple  confrontació entre la “dreta”  i l’ “esquerra”. Ni ERC, ni  en Carod Rovira estan moralment legitimats per a donar lliçons a ningú. Ara bé, seria estúpid no constatar que  la seva crítica  de l’independentisme anomenat “exprés”, es  fonamenta en un fet incontestable: La sobirania no s’ aconseguirà un dia per l’altre i per tant l’assoliment de l’objectiu final no pot ser incompatible amb treballar per  a situar el país  en les millors condicions possibles per fer el salt endavant. El despropòsit que suposa haver renunciat a concórrer amb una única candidatura independentista, té molt  a veure amb aquesta total manca de perspicàcia política i no veure que a l’endemà, en el cas de no ser majoritaris els partidaris de la de la declaració unilateral d’ independència i  no sigui possible proclamar-la, caldrà preguntar-se si el país necessita, per a resistir primer i per avançar després,  d’un  govern de la Generalitat, que tot i les actuals limitacions competencials, que no estigui condicionat per Madrid. Sembla que la resposta de Solidaritat i Reagrupament ha estat dir que tot això no cal, sense ni tan sols analitzar el que ha succeït a Euskadi amb l’ aliança PSOE-PP. La proposta de declaració unilateral, és una estratègia política  que necessitarà sempre sumar un mínim de 68 diputats favorables, però que  socialment caldrà que hi hagi la majoria del país darrera, amb forces empresarials, sindicals i cíviques nacionalment coherents, cosa que encara no tenim. De la mateixa manera que els independentistes democràtics  no  podem acceptar  que a Catalunya   només l’eix dreta esquerra sigui el que marqui  l’ agenda  política,  obviant o apartant del debat  l’ eix nacional, com si fos una cosa aliena al benestar dels nostres conciutadans, tampoc  podem fer-nos l’ orni  sobre el paper de les actuals institucions d’ auto govern en el procés de reconstrucció nacional que culmina amb la independència, Això suposa  que l’únic principi no s’ ha de  vulnerar  es donar la presidència o el govern, a una força parlamentària  que negi  el dret de decidir del seu país. Es el respecte a aquest dret, la única  condició “sine quan non”,  que ha de figurar en qualsevol pacte en el que intervinguin forces d’obediència nacional catalana, siguin independentistes conseqüents o sobiranistes amb regust autonomista,  el límit per sota del qual no hi pot haver cap acord de govern conseqüentment nacional. Després  de la sentència del Tribunal Constitucional i convocades les eleccions catalanes, un independentisme intel•ligent proposaria com a primer pas, el de construir una nova majoria i  un nou govern per apropar-nos a l’ objectiu i això per evitar caure en una estratègia equivocada. Ferran  Requejo feia fa un dies, una critica molt més constructiva  i racional de l’ independentisme exprés afirmant que “falten polítics professionals que siguin capaços d’elaborar un discurs”. Prova d’això, foren  ara fa un any, les afirmacions de Joan Carretero, sobre el paper de les institucions nacionals o sobre les possibilitats immediates d’independència, que han estat seguides amb la mateixa imprudència per Joan Laporta i que només han aconseguit apartar a molts electors, que mostren  molta més maduresa política. Els resultats del 28-N,  pot produir la greu  paradoxa que hi hagi menys diputats independentistes al Parlament que independentistes al carrer. Tal com ha dit  Requejo  per caminar cap a la independència cal una majoria amplia, un lideratge transversal clar que sigui identificable per a tothom, un pacte entre partits i la societat civil i una correcte planificació de les accions a emprendre , si es possible, des del govern. Arguments per a fer-la crítica de l’ independentisme exprés en  sobren i en el seu moment tot plegat podrà fins i tot explicar que cap candidatura independentista de nova fornada, surti ben parada a les properes eleccions catalanes. Són doncs  els electors favorables a la independència els mes conscients que estem just al principi i que la feina no es farà sense CiU, però tampoc sense ERC, encara que aquesta darrera força surtís debilitada de la contesa. La declaració unilateral d’independència es un camí, però no és l’objectiu de la propera legislatura. Precisament per això, calia que els nous independentismes actuessin amb més intel•ligència i   sortíssim amb  una proposta clara sobre  el tipus de govern de la Generalitat que li cal al país en els propers anys. La situació actual de Catalunya es de  extrema debilitat institucional, el que fa imprescindible i necessari tenir un govern fort i sòlid que teixeixi aliances nivell estatal i internacional. Com diu Requejo, no serà encara un govern per assolir la independència, però sí per  promoure-la i remoure el seus obstacles.

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

COALICIÓ INDEPENDÈNCIA. EL MÈTODE I LES LLISTES.

2

La llei electoral vigent, estableix que les coalicions electorals s’ han de constituir abans del desè dia després de la convocatòria electoral. Les llistes dels partits, coalicions, federacions i agrupacions d’electors, diu la mateixa norma, que s’han de formalitzar entre cinc i deu dies més tard. Per tant, en el cas que hi hagués voluntat d’unitat encara hi hauria prou marge. Si hem de fer cas al que diuen els cridats, només hi ha una  raó que ho impedeix, uns han organitzat primàries i els altres han votat en bloc. D’establir-se un mètode que fés compatible les posicions de cada part, sense trair els principis fins ara invocats, seria possible una solució. Els dirigents de Solidaritat afirmen que no estan legitimats  per a  canviar res, aduint  que tot plegat ha estat el resultat d’una pràctica democràtica. Els de Reagrupament, no tenen aquests impediment, ja que la negociació de l’acord  fou aprovat democràticament en  assemblea general. Si partim del fet que només el candidats elegits per Solidaritat en cada demarcació poden resoldre l’ entrellat, només caldría que aquests decidíssim no acceptar l’ encàrrec pel que foren elegits. Laporta, potser  sense saber-ho, va trobar-hi la solució. La coalició seria un fet, si Reagrupament fes seva la llista de Solidaritat a la demarcació de Barcelona i com a contrapartida, els candidats de Solidaritat a les demarcacions de Girona i Lleida, fessin el mateix a favor de les llistes presentades per Reagrupament. La de Girona, per raons ben conegudes, seria del tot compartida i amb les de Lleida i Barcelona, per comparació amb les finalment retirades, mantindrien el nivell de competitivitat electoral desitjable.  El cas de Tarragona, necessitaria molt més més enginy, cintura i generositat. De ben segur que una dimissió  formal, en aquest cas, dels membres de les dues candidatures d’aquesta demarcació, permetria elegir una de nova amb representació al cinquanta per cent de les llistes anteriors, que  podria ser democràticament ratificada per l’Assemblea de Solidaritat ja convocada, dins del termini previst en la llei electoral. El mètode podria ser aquest o qualsevol altre, si bé tinc la sospita que falla la voluntat real per fer-ho.   

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

L’ ENQUESTA DE “GESOP” (EL PERIODICO)

0

L’enquesta de Gesop publicada avui pel diari “El Periodico”, repeteix els pronòstics de les anteriors. Baixa participació, victòria més que contundent de CIU, pèrdua de pes de PSC, IC, ERC, manteniment de PP i de Ciutadans i resultats molt minsos de Solidaritat (de 0 a 2 diputats) i de Reagrupament que es preveu no obtingui cap escó. Tot i això, no sembla que entre els dirigents actuals de l’independentisme democràtic, es prenguin massa seriosament aquestes previsions, que els obligaria adoptar mesures per  a rectificar el possible desastre, que fins i tot ha estat destacat  per la directora del Gesop, Àngels Pons, al afirmar que, “Carretero i Laporta han dividit el vot més radical favorable a la independència i han afeblit una opció que, en les circunstàncies actuals, tindria assegurada la representació”. Tot i que intel·lectuals del prestigi de Joan Ramon Resina, en el seus darrers articles a l’ Avui s’ hi ha fet ressó, denunciant el que suposa “fraccionar una força que es nodreix d’un mateix objectiu i d’una mateixa voluntat de transcendir la ideologia” i que Josep Maria Pasqual, articulista del diari El Punt, hagi escrit sobre la desunió, que exigiria fer més cas als solidaris i reagrupats de base que han elaborat l’anomenat Manifest del Fossar, els dirigents de Solidaritat, han respost publicant els resultats d’una enquesta amb resultats diferents, em temo que un pel maquillades amb la prepotència del que sap que només ells poden treure el nas al Parc de la Ciutadella  (suposo que amb més ganes de molestar al contrincant  electoral, que d´avançar cap l’ objectiu polític comú) i els líders de  Reagrupament, convençuts  que són, ells i no els altres, els autèntics salvadors de la pàtria, s’ han  limitat a mirar cap un altre costat. 

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/311512-error-fatal-de-lindependentisme.html
    
http://www.directe.cat/documents/noticies/manifest_del_fossar.pdf

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

LA VALL DEL MADRIU.

0

Ahir, amb l’ Aina, la Berta, la Núria, l’ Eva i jo mateix,  vam anar a conèixer la vall andorrana del Madriu, que declarada patrimoni de la humanitat per l’ Unesco a l’any 2009, forma l’espai natural del Madriu-Perafita-Claror. Es tracta d’una vall d’origen glacial que porta el nom del riu que la travessa de dalt a baix i del seu afluent més important, el Perafita. Com que hem sortit des de Llívia, hem entrat al Principat pel Pas de la Casa, deixant el cotxe a l’ aparcament de Grau Roig. Són les vuit del matí  en punt, quant  començem a enfilar-nos cap el  circ de Pessons, recorrent un per un tots els seus llacs ( Primer, Rodó, Forcat, Meligar, Cap dels Pessons) fins assolir la collada del mateix nom (2.775 m). Des d’aquí i a partir d’ara sempre de baixada anem  cap a l’estany d’Encamp on fem un mos, per  tot seguit en només deu minuts vorejar l’estany de l’Illa, on seguirem les marques del GR-11 que  trobem al costat del Refugi de l’Illa (2.445 m.). En només mitja hora arribem als Plans de l’Orri (2.230 m.) amb el refugi lliure del mateix nom. Trenta minuts més i travessem la sensacional i agradable ” catifa verda” del Pla de l’Ingla (2.180 m.)  i en una hora més el Refugi del Fontverd (1.875 m). Deixarem el GR-11 abans de les bordes deshabitades del nucli de Ramio (1.610 m) i  seguirem ara el GR-7, fins als cortals d’Entremesaigües (1.470 m.) per un camí ombrívol que ens porta a Escaldes-Engordany on arribem a les quatre de la tarda i des d’on agafem un taxi que ens deixa a l’ estació d’ esquí de Grau Roig, on de bon matí hem deixat el cotxe.