Del Sud

Crònica d'un llibre

9 de març de 2011
1 comentari

Eixirà Compromís de les Corts?

Pel seu interés reproduïm un article que va escriure Hèctor Sanjuan al bloc de política del diari El Mundo sobre les possibilitats electorals de Compromís.

En el darrer post, discutien els lectors sobre qui s’anava a quedar fora del Parlament valencià a partir del proper dia 22 de maig. Compromís, deien uns, Esquerra Unida, contraatacaven uns altres. La veritat és que pronosticar el comportament electoral és molt complicat però mancant una bola de cristall (qui la tingués!) hi ha una sèrie de dades que ens poden donar algunes pistes.

La mitjana de les enquestes que s’han publicat recentment xifra la participació al voltant del 63 o 64%. Amb una massa electoral d’aproximadament 3,5 milions, la predicció dels sondejos és que prop de 2,2 milions de valencians acudiran a les urnes. Aquestes xifres fan que la barrera electoral per entrar a les Corts (el 5%) se situe en 110.000 vots.

Una quantia que sembla factible aconseguir a EU que podria gratar vots a l’esquerra del PSPV però més complicada per a l’amalgama de sigles que lideren Enric Morera i Mònica Oltra.

A les autonòmiques de 2003 (les dades de 2007 no serveixen perquè estan desvirtuats pel seu pacte amb EU), el Bloc va aconseguir 114.122 suports, que es van elevar fins als 140.000 en les paperetes municipals. Dos resultats que, de repetir-se aquest any, gràcies a l’alta abstenció els permetrien estar en l’hemicicle.

Per això, a la seu del carrer Sant Jacint són optimistes i consideren que si aconsegueixen mobilitzar al seu votant tradicional i arrossegar al seu votant local (fent que almenys el 80% dels quals vota Bloc en el seu municipi no canvie de papereta quan mire a la Generalitat) podran saltar la barrera electoral.

Així les coses, més que el seu acord amb Iniciativa o una proliferació de llistes municipals com mai, la fórmula per entrar en les Corts del valencianisme polític pansa per una coalició amb l’abstenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!