Del Sud

Crònica d'un llibre

10 de maig de 2010
0 comentaris

Canal 9 vs. TV3

Els responsables de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) van amenaçar amb denunciar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) si no tallava el senyal de TV3 durant les retransmissions esportives compartides amb Canal 9. Mitjançant un requeriment notarial, RTVV va aconseguir que es tallara el senyal de TV3 al País Valencià durant unes hores baix l’amenaça d’executar “accions civils i penals” i reclamar “indemnitzacions pels danys i perjudicis ocasionats”. D’aquesta forma, milers de ciutadans d’aquesta banda del Sénia no van poder seguir els recents partits del Barça contra l’Inter i el Vila-real pel canal català.

Després de 25 anys d’emissions de TV3 al País Valencià sense cap conflicte, el Consell va encetar una guerra judicial per tancar els repetidors d’ACPV que permetien la presència del canal català a les comarques valencianes. Fruit d’aquesta política, TV3 ja no es pot veure a gairebé un quart del territori valencià, malgrat els alts índexs d’audiència que històricament han tingut alguns programes, com ara les retransmissions esportives, sèries com Ventdelplà o els antics late night d’Andreu Buenafuente a la televisió pública catalana.

(Clicka per seguir llegint l’article)

Davant de l’actuació del Consell, es va encetar una complexa negociació entre ambdues Generalitats -valenciana i catalana- que es va tancar amb un acord per a pactar la reciprocitat d’emissions de Canal 9 i TV3 a Catalunya i el País Valencià, respectivament. Això, va ser l’agost de 2008 però, a hores d’ara, el Govern valencià ha incomplit la seua part del tracte, malgrat tindre diversos canals de TDT lliures al seu abast.

L’esquifida audiència de Canal 9, un canal deficitari amb un deute creixent que angoixa els dirigents del PP, encara se’n ressent més quan comparteix programació amb TV3. Molts valencians, farts de l’escassa qualitat de les retransmissions de RTVV, opten per seguir certs esdeveniments pel canal català, atés que no tenen cap problema en reconéixer TV3 com una altra oferta televisiva en la seua llengua. Aquest fet ha posat molt nervisoso els dirigents de l’ens públic valencià que ara estan disposats a parar la sagnia d’audiència com siga.

El primer exemple va ser el partit Barça-Inter de les semifinals de la Champions League. Canal 9 va plantejar-hi una de les seues retransmissions bilingües, amb l’ex valencianista Amedeo Carboni com a comentarista en la part tècnica; és a dir, un italià que gairebé no sap expressar-se ni en castellà per comentar un partit de futbol entre un equip de la lliga espanyola i un altre del Calcio. Per assegurar-se l’audiència, Canal 9 va forçar el tancament del senyal de TV3 amb amenaces d’accions judicials contra ACPV, que ja acumula 700.000 euros en multes per aquests fets, al·legant que tenia els drets en exclusiva de la retransmissió per al País Valencià. El mateix procediment va ser utilitzat durant l’emissió del Vila-real-Barça, partit clau per a la resolució de la lliga espanyola.

Aquesta situació coincideix, a més, amb la recollida de signatures que ACPV ha promogut per a presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que reconega el dret dels valencians a veure TV3, una televisió en la seua llengua. En l’actualitat, ja s’han arreplegat les 500.000 signatures necessàries per a presentar la ILP, tot i que ACPV vol aplegar fins a les 550.000. A banda d’aquest recolzament popular majoritari, la ILP compta amb el suport del govern tripartit català -PSC, Esquerra i Iniciativa- i del principal partit de l’oposició (CiU).

Amb tot, la solució més fàcil seria respectar l’acord de reciprocitat signat en 2008 ja que, d’aquesta manera, també es garantiria el dret dels catalans a veure Canal 9. En l’actualitat, davant els incompliments del Consell, el Govern que presideix José Montilla ha deixat d’emetre el canal valencià a les comarques catalanes, tot subsituint-lo pel canal internacional de RTVV. Aquest fet ha provocat les crítiques de l’ens públic valencià, que assegura haver rebut moltes queixes des de Catalunya per no poder veure la programació habitual de Canal 9.

La normalitat en l’espectre televisiu dels territoris de parla catalana no arribarà, doncs, fins que no s’acomplisca el vell somni d’un espia comú que permeta a tots els habitants d’aquesta zona -especialment, País Valencià, Catalunya i Illes Balears- gaudir dels tres principals canals en la seua llengua, és a dir, Canal 9, TV3 i IB3. De moment, el front judicial i el legislatiu continuen oberts, mentre RTVV rumia com posar fre a una accelerada pèrdua d’audiència fruit d’una política de programació amb una qualitat escassa i sense cap respecte per allò que manen les lleis i normes de promoció del valencià a les nostres terres.

(Publicat al diari digital L’Informatiu, el 10 de maig de 2010)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!