Del Sud

Crònica d'un llibre

17 de setembre de 2008
0 comentaris

Ana Rosa i l’extrema dreta

A dos o tres dies de tornar a la feina després de vacances, ja no em queden ànims pràcticament per a res. Passe els dies passejant per Benimaclet i pel centre de València o bé encarxofat al sofà, fumant i llegint com un descosit; ocasionalment, estire la mà cap al comandament a distància i pose la televisió. Fa un parell de dies, abans de dinar, vaig cometre aquest greu error.

Passant els canals de forma compulsiva, he distingit una figura entre una taula plena de sabuts tertulians i m’he parat en l’acte. I no, no m’he equivocat: en el programa d’Ana Rosa Quintana (aquella periodista que escriu llibres que no escriu amb paràgrafs plagiats d’altres volums), estava José Luis Roberto, un dels personatges més sinistres de l’extrema dreta valenciana. La curiositat m’ha vençut i m’he quedat a veure la tertúlia: de fet, volia saber si Roberto estava convidat com a advocat d’Anela, la principal associació de puticlubs de l’estat espanyol, com a cap de la Levantina (mare, quina por!) o com a líder d’España 2000, el partit ultradretà que presideix.

Un cartell sobreimprés en la pantalla m’ha donat la clau: Roberto, disfressat amb traje i corbata que li donaven un aire de Jörg Haider serrà, participava al programa com a líder polític, parlant sobre la Llei de la Memòria Històrica. Evidentment, el líder d’España 2000 ha utilitzat aquesta plataforma immillorable per donar una imatge de polític populista, proper al carrer i allunyat del feixisme, com si en les manifestacions que organitza el seu partit no es cridaren lemes com “Moros no, España no es un zoo”, s’alçaren els braços per fer la salutació feixista o es lluïren amb impunitat tota classe de símbols neonazis i franquistes.

Ja d’entrada, m’ha semblat repulsiu que Ana Rosa, com es coneguda la periodista en el món de la faràndula, li done aquesta oportunitat a Roberto per captar el recolzament -i el vot- d’ignorants, despistats i altres illetrats que puguen estar seguint el seu programa.

Però el meu nivell d’indignació ha pujat al màxim quan, després d’un vídeo d’una manifestació neonazi de Democracia Nacional, Roberto s’ha queixat de què el tractaren a ell com representant d’eixe món sinistre, al·legant que DN no és el seu partit. Ana Rosa, en una actitud covard i servilista, li ha replicat que de cap manera, que ella no el vinculava amb aquella manifestació i que “nunca traería a mi programa a dirigentes de un partido como Democracia Nacional”. Amb aquestes paraules, la periodista ha legitimat a España 2000 davant de la seua milionària audiència i, de pas, totes les seues tesis anti-immigració, antiesquerranes i nacionalistes espanyoles.

Desconec si Ana Rosa ha fet això per simpatia amb E-2000 o, simplement, per ignorància pura i dura; en tot cas, li ha fet un regal a Roberto i ha alimentat un poc més al monstre que, en altres països europeus, ha fet tornar a la ultradreta als parlaments. I, mentrestant, el president del PP, Mariano Rajoy, en comptes de liderar una dreta moderna i democràtica -si és que això pot existir- es despenja amb unes declaracions on diu que hi ha molts estrangers cobrant l’atur mentre els espanyols han de buscar feina fora.

A vegades, dubte si a l’estat espanyol s’està fent camí perquè l’extrema dreta torne als parlaments o, simplement, ja hi està instal·lada des de fa anys…

(A la imatge, la periodista Ana Rosa, menjant dolços i pastisets. Que mona i que fashion, la xica!)

(Si voleu més informació sobre el perill de l’extrema dreta als Països Catalans i a l’estat espanyol, entreu a www.antifeixistes.org)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!