Burjassot, crònica d’un homenatge

Ahir vam ser a Burjassot. Un miler de persones vam prendre els carrers per recordar la figura de Guillem Agulló, assassinat per la intolerància feixista l’onze d’abril de 1993 a Montanejos. Fou una emotiva manifestació per mostrar a Guillem que, malgrat que molts han intentat esborrar aquella punyalada d’onze centímetres, nosaltres no ho oblidem. Estelades, banderes antifeixistes i alguna que altra llàgrima passejaren pel seu poble natal per fer palés que la lluita per tot el que ell va estimar continua. Perquè eixe és el millor homenatge que li podem retre, perquè aquesta gentola ha de saber que ens mantenim fidels a aquest poble, que no renunciem a la nostra idea de país, ni a la nostra llengua, ni als ideals de solidaritat i igualtat de l’esquerra. A tots eixos sentiments que, aquella fatídica Pasqua de fa quinze anys, van intentar silenciar.

Els sons de la trikitixa, els castellers, els dimonis, el record a Miquel Grau, al jove castellà Carlos, una modesta mascletà, les albaes i una emocionat muixeranga -un petit tast per demostrar que el País Valencià continua lluitant- segur que van fer somriure a Guillem allà on estiga.

Després, va ser el torn dels concerts. La tendra veu de Feliu Ventura; el bon directe de 121Db; la primera vegada que escoltàvem en directe el nou i grandíssim treball de la Gossa Sorda (senzilament, espectaular)… i, per cloure, els Obrint Pas, els quals acabaren fent ballar a més de 3.000 persones amb les notes de La manta al coll o El tio Pep.

Molts amics hi eren presents. Vam poder parlar amb Feliu Ventura, amb Xavi Sarrià i amb Miquel Gironès abans que pujaren a l’escenari a fer-nos vibrar. També saludàrem a Juanjo, de Partisano, carregat de llibres de Del Sud i cabassos de samarretes i CD’s. Vam veure a Sandra Obiol, qui tant bé ens tractà en la presentació del llibre a Alcoi; i a Jordi Sebastià, qui ens convidà a unes cerversetes i a una bona conversa en el Bassot (on tornarem, de ben segur, a fer alguna presentació).

Com no, tinguèrem temps per enraonar amb la gent del SEPCMaulets (Octavi, Ferran, Andrés i Josep), sempre treballadora i atrinxerada en la barra. I amb Francesc Ribera Titot, qui ens confirmà que ens acompanyarà diumenge 20 d’abril en la presentació de matí a Barcelona. Acabats de vindre del Nord, també hi estaven Ramon López i Josep Domènech, de Vilanova i la Geltrú, que ens comentaren tot el que s’està coent en eixa fantàstica presentació que, amb tanta cura, estan preparant pel 23 d’abril.

I és que la nit fou molt llarga i plena de converses amb molts altres companys i amics de classe, feina i aventures. En definitiva, una magnífica vetllada per recordar a l’enyorat Guillem.

(A la imatge, la capçalera de manifestació que va recórrer ahir els carrers de Burjassot, a la comarca de l’Horta Nord).

(Afegim una crònica del acte que paral·lelament es va fer a Barcelona per recordar a Guillem)

Afegeix un comentari