Del Sud

Crònica d'un llibre

3 de març de 2008
2 comentaris

Homenatge a Estellés

Ho han tornat a fer. Ens volen eliminar, esborrar la nostra història i les nostres arrels. El PP de Burjassot, deixant palés el seu tarannà i la seua veritable personalitat grisa, trista i plena de rencor, s’ha negat a recolzar una moció per reconéixer el poeta Vicent Andrés Estellés com a fill predilecte d’aquest municipi i per garantir la difusió i la promoció de la seua obra. La portaveu popular a l’Ajuntament justificà la seua decisió perquè el poeta escrivia en català i, segons ella, insultà en les seues obres a València “amb paraules molt dures”.

El que n’hi ha darrere d’aquesta decisió no és més que ràbia contra un home que utilitzava de forma mestrívola l’arma que més por fa a la dreta irracional i cavernícola: la paraula. I, a més, ho feia en la seua llengua, per damunt de les imposicions d’un règim que alguns semblen enyorar. Estellés, possiblement el millor poeta valencià des d’Ausiàs March, cantà al País Valencià en un llenguatge viu, fresc i directe que ha sacsejat moltes consciències i ha servit a molts poetes, músics i escriptors per modelar la seua forma de dir les coses.

Allò que tem la dreta valenciana és que encara hi ha molta gent que assumeix la veu d’un poble -del seu poble- després de llegir el poeta de Burjassot. Allò que tem la dreta és que cap dels seus pseudointel·lectuals orgànics seran capaços mai d’expressar un amor tan gran a la terra com traspuen les pàgines del Mural del País Valencià, la gran obra on Estellés immortalitzà tots els pobles valencians. Allò que tem la dreta és que hi haja qui s’encise amb els versos d’Estellés i que el seu llegat qualle i els més joves insistisquen en ser “un poble unit, alegre i combatiu”.

Pel que respecta a nosaltres, Estellés és més viu que mai. Les pàgines de Del Sud. El País Valencià al ritme dels Obrint Pas són deutores del geni de Burjassot en molts aspectes, com també ho és la tasca de gent com Feliu Ventura o els mateixos Obrint Pas. Estellés ens ensenyà com dir les coses i això és el que els hi dóna por. Doncs, ho sentim: han arribat tard. No aconseguiran soterrar els mestres, ni acurtar la nostra memòria. Que aquest petit homenatge, modest però sincer, siga una bona mostra.

Com deia Estellés, ací ens pariren i ací estem… I no ens anem a callar.

Salut i endavant!

Dedicat a Carmina Andrés, filla del gran mestre, i a tots aquells que es vesteixen dia a dia amb les paraules que teixí el nostre poeta.

  1. He de dir que m’ha agradat molt aquesta entrada. He sentit indignació, vergonya i orgull al mateix temps.  Vergonya i indignació de com el PP pot menysprear a un dels grans poetes del nostre País. Això mostra una vegada més i és un altre exemple de com a la dreta no li agrada gens la nostra cultura. Ells volen la cultura dels bous i els toreros, la faràndula i la pandereta i com no, sempre en castellà de Castella perquè tots sabem que el català és una llengua de l’estranger (sic.) O així pensen a la detra…

    Orgull sent de poetes i  de tota la gent de la nostra cultura que han de lluitar i seguir endavant malgrat tots els obstacles amb que se troben avui dia.

    Saluts des d’el sud!

  2. Aquí tenim un exemple més del postfranquisme impune que ens colpeja cada dia.
    Aquí veiem els blavers, els que intenten destruir els PPCC, atacant al País Valencià a tort i a dret, i ningú els diu res, ningú els para el carro.
    Ells tenen el dret de fer-ho gràcies a la sagrada constitució, la mateixa que segons ells, els dóna legalitat per il·legalitzar partits o tancar televisions, encara que molta gent hi està en contra.

    I després són ells qui diuen que són l’exemple de partit polític democràtic.

    I qui s’ho creu?

    Ja hauria de ser hora que expulsséssim el PP del País Valencià. A Espanya que hi facin el que vulguin (tot i que ni la pròpia Espanya es mereix aquesta dreta), però als PPCC que els deixin en pau.

    Podria sonar còmic i tot, però hauríem de fer una mobilització dels que vivim a Catalunya, censar-nos al PV abans de les eleccions (no sé quin és el període de temps necessari per haver-se establert i poder votar), i ajudar-vos a fotre fora aquesta panda de feixistes.

    Aquesta seria la manera “per les  bones”.  Per les dolentes, és cert que els donaríem el seu merescut, i cada dia s’ho guanyen més, però la neteja “ètnica”, per dir-ho d’una manera, seria massa complicada… La infecció espanyolista s’ha extès moltíssim, però no podem permetre que avancin més. Ni un pas enrere. Tots endavant.

    En referent a Estellés, seria una pena que el PP pogués arribar a boicotejar-ho.

    En fets així, jo em pregunto on és i qui la fa, la justícia? On és la democràcia?

    En fets així i com els que en eleccions es puguin presentar (almenys en la circumscripció de la meva província), partits tant democràtics com la Falange, Democracia Nacional, o carlins, etc. (ja no només ciutadans…)

    Vaja, que hem d’arreglar moltes coses, i ens hi hem de posar des d’ara i fins el final.

    L’últim que es perd és l’esperança i la dignitat.
    Ambdues coses no ens les poden prendre, ni prohibir ni denegar.

    Així que endevant, i seguiu amb el bloc i amb la vostra tasca, que per cert, i per molts cops que ho digui i em repeteixi no me’n cansaré, és molt bona i, sincerament, gràcies per estar aquí.

    Salut!

    Enric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!