Encara hi som a temps

Breus apunts sobre punts de vista i propostes per desencallar el Procés

Com assolir la independència?

Deixa un comentari

Una de les raons principals de les baralles entre ERC i JuntsxCat és el full de ruta a seguir per assolir la independència. Tots dos tenen com a objectiu que l’estat espanyol accepti un referèndum acordat. ERC a través d’una taula de diàleg i JuntsxCat a través de la confrontació. El principal problema d’ambdós casos no és la intransigència de l’estat espanyol sinó que la meitat de la població de Catalunya no està a favor de la independència. L’objectiu primer hauria de ser que la majoria de catalans fossin independentistes. I això no s’ha treballat gens. Ni ERC ni JuntsxCat eixamplen la base independentista, els sondejos d’opinió i les successives eleccions així ho indiquen.

Què cal fer per ampliar la base independentista? Al meu parer hi ha quatre passos a seguir: 1/ Anar tots els partits independentistes junts, això ens donaria confiança i ens aixecaria la moral. Ja tindran temps a tornar a barallar-se quan siguem independents. 2/ Declarar la independència seguint el mandat sortit de les urnes de l’1 d’octubre. Ja sé que, a la pràctica, és una iniciativa estèril, doncs l’estat espanyol no trigaria res a esclafar-ho i a enviar gent a la presó, però passaríem de ser una regió autònoma d’Espanya a ser un país ocupat. I això té un  valor simbòlic extraordinari. 3/ Redactar una Constitució Catalana justa, equitativa, social i adequada als temps que correm (el Procés Constituent ja la té molt avançada). I és que per quedar-nos amb una cosa semblant a l’espanyola no cal lluitar per la independència, ja ens quedem com estem. 4/ El quart punt és el més important: Fer arribar a tots els catalans el contingut d’aquesta Constitució. Donar a conèixer els seus principals avantatges i les seves principals diferències amb l’espanyola. Per exemple, a Catalunya no hi haurà rei ni casa reial a mantenir, les despeses en armament seran les mínimes indispensables per estar a la Unió Europea, no hi haurà vassallatge a cap lobby energètic o econòmic, serem punters en la defensa dels drets de gènere, serà una constitució que lluitarà de veritat contra el canvi climàtic… També s’ha de fer arribar a tothom, detalladament, tot el que Catalunya podria fer si no hi hagués l’espoli fiscal: Infraestructures, educació, sanitat, despesa social… Tindríem un poder adquisitiu molt més alt i repercutiria en un nivell de vida millor. Arran del Procés Catalunya té una xarxa de voluntaris extraordinària disposada a posar-se mans a l’obra si l’objectiu és engrescador. Òmnium, ANC, CDRs… sumen milers i milers de voluntaris capaços d’anar casa per casa, de fer arribar a tots els racons de Catalunya els enormes avantatges (ben detallats i tangibles), d’una Catalunya independent. Fer arribar a tots els catalans els avantatges d’una Catalunya independent és la clau de volta per assolir la independència.

Si amb la meitat de catalans vam posar a l’estat contra les cordes, amb una majoria àmplia independentista la victòria és impossible que se’ns escapi.

Aquesta entrada s'ha publicat en el 20 de setembre de 2022 per David Alenyà Vilaró

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.