Holotúria

Filtrant tot el què ens passa pel davant...

19 de febrer de 2014
0 comentaris

Torna, Felipe!

No, no m’he begut l’enteniment! El 1985, Felipe González va derogar el Recurs Previ d’Inconstitucionalitat mitjançant una reforma de la LOTC

El govern del PSOE d’aquella època va decidir posar fi al Recurs Previ d’Inconstitucionalitat, fonamentalment, per això:

la configuración del recurso previo de inconstitucionalidad puede suponer una grave fisura en este equilibrado sistema de relaciones con incidencia negativa del Poder Legislativo y del Tribunal Constitucional” .

Doncs, bé, ara resulta que el PSOE, el PP i UPyD s’han posat d’acord per a recuperar aquest instrument de negació preventiva de la diferència, com ells mateixos reconeixen. El motiu, no repetir l’error de l’Estatut del ribot…

Naturalment, la delegació catalana del PSOE hi està del tot d’acord

Val la pena recordar que l’ús del recurs previ d’inconstitucionalitat (abusiu, naturalment) per part d’Alianza Popular va servir per a retardar l’enyorada Llei de l’Avortament.

I jo em pregunto, com pot un partit que es diu socialista (que diu defensar els drets de les dones i que posa el crit al Cel davant la Llei Gallardón) defensar amb vehemència la recuperació d’una pràctica que s’ha demostrat retrògrada, com és el dit recurs previ?

A més, curiosament, el mateix Duran s’hi va mostrar favorable en el seu moment. 

L’argument del minvant PSC i del senyor Duran consisteix en assegurar que, amb el recurs previ d’inconstitucionalitat, mai cap TC podrà tombar un Estatut votat pel poble.

Home, això és evident!

No el tombarà perquè mai, però mai mai, passarà el filtre del TC un Estatut que, per exemple, consideri que l’ús de l’aranès, a la Vall d’Aran, tingui consideració de preferent.

D’aquesta manera, el govern del president Rodríguez (el Mentider) s’hauria pogut estalviar el mal tràngul de tramitar aquest recurs d’inconstitucionalitat (aprovat en Consell de Ministres el 22 de juliol de 2011):

RECURSO DE INCONSTITUCIONALIDAD CONTRA LA LEY DE CATALUÑA DEL OCCITANO
 

El Consejo de Ministros ha acordado, con el dictamen favorable del Consejo de Estado, solicitar al presidente del Gobierno la interposición de un recurso de inconstitucionalidad contra varios artículos de la Ley 35/2010, del occitano, aranés en Arán, en lo referente al uso del aranés como lengua preferente.
 
Desde el punto de vista competencial, y de acuerdo con el artículo 3.1 de la Constitución, el castellano es la lengua oficial del Estado y todos los españoles tienen el deber de conocerla así como el derecho a usarla. En cuanto a las demás lenguas españolas, su apartado 2 señala que serán también oficiales en sus respectivas Comunidades Autónomas. Pero, la norma resulta contraria a la Constitución en la medida que declara el carácter preferente del aranés.
 

El Gobierno también considera que una Ley de la Comunidad Autónoma de Cataluña no puede entrar a regular el uso de las lenguas cooficiales en la Administración General del Estado en la instrucción de sus procedimientos administrativos. Asimismo, la jurisprudencia del Tribunal Constitucional ya ha declarado inconstitucional ese carácter preferente de la utilización de la lengua cooficial. 

En resum, no és que s’hagi arribat a un acord per a treballar per una concepció federal i, per tant, respectuosa amb els diferents territoris que encara avui integren el Regne d’Espanya sinó que s’ha arribat a un acord per a declarar inconstitucional qualsevol canvi que una part de la Indissoluble Nació Espanyola plantegi sense el vist-i-plau de PP i PSOE.

D’altra banda, que el PSOE aposti ara per a recuperar el recurs previ implica que reconeix, com a mínim, que:

  1. La decisió que va prendre Felipe González en el seu moment va ser una errada monumental
     
  2. El PSOE necessita un marge d’uns 30 anys per a rectificar els seus errors
     
  3. El PSOE no és cap interlocutor vàlid a Espanya en la defensa d’un model federal

Per tot plegat, doncs, resulta que el gris Rubalcaba i l’immobilista Rajoy han decidit, com sempre, blindar la Constitució que ens tenalla.

Preguem per l’Acord de Granada, germans… 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!