Holotúria

Filtrant tot el què ens passa pel davant...

30 de juliol de 2013
0 comentaris

El mecanisme d’Anticitera

Com bé diu la perfecta Viquipèdia, el 1900, el pescador Elies Stadiatos va fer una gran troballa…

Enmig de les restes d’un naufragi, va poder recuperar un artefacte estrany. Es tractava d’un engranatge, quelcom difícil d’encaixar dins el període històric al que pertanyia… entre el 150 i el 85 aC!

D’entrada, tan sols l’existència d’un mecanisme amb engranatges a la Grècia d’aquest període ja suposava un descobriment excepcional, ja que la visió que se’n tenia, d’aquesta civilització i de les que hi varen conviure, excloïa del tot la possibilitat que haguessin desenvolupat els coneixements tècnics necessaris per a realitzar objectes amb aquest alt nivell de sofisticació mecànica. 

El cas és que, ultra els engranatges, a mesura que s’ha anat investigant l’objecte, s’ha arribat a la conclusió (avalada per científics i universitats de renom) que es tracta d’una mena d’ordinador capaç de simular, de manera complexa, els moviments del Sol i de la Lluna i de, com a mínim, Mercuri i Venus, tot seguint el model proposat per Hiparc.

Així les coses, no ens trobem davant d’una hipòtesi excèntrica sinó davant d’una evidència que hauria de canviar, d’una vegada per totes, la nostra concepció del Món Antic i que ens hauria de fer replantejar molts llocs comuns i manta hipòtesis acceptades còmodament per la comunitat científica.

No parlo pas de l’argument recorrent de la intervenció extraterrestre en el desenvolupament científic de la nostra espècie, sinó, més aviat, d’una necessària revisió dels avenços tècnics de les civilitzacions que ens han precedit que abandoni, definitivament, la visió artificial que ens situa al punt més elevat de l’evolució humana i que descarta, per massa complicat, un escenari que inclogui ramificacions, descobriments cíclics i, fins i tot, determinades fites tecnològiques que desconeixem actualment.

Afortunadament, tenim a la nostra disposició una gran quantitat d’articles seriosos (alguns dels quals els podem trobar a la revista Nature) i comptem la fonamental tasca del The Antikythera Mechanism Research Project. Us convido a que feu una ullada a l’equip científic i a les institucions que donen suport a aquest projecte, de ben segur que esvaïrà qualsevol ombra de dubte sobre la seriositat dels seus estudis.

També val la pena que vegeu aquest vídeo publicat per Nature: http://www.nature.com/nature/videoarchive/antikythera/

I, per si encara no n’heu tingut prou, visiteu les pàgines de Facebook o de Google+ de l’Holotúria!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!