Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

7 de setembre de 2010
1 comentari

La Festa Estellés a Xàtiva (crònica i fotos)

A hora horada penge una notícia d’arrapa i fuig sobre la Festa Estellés que férem a Xàtiva, dissabte passat.

Per a sorpresa i satisfacció de tothom, la «sala noble» de la Casa de Cultura estava de gom a gom. Antoni Martínez Revert, cappare de La Bicicleta Teatre, principals instigadors de l’acte, va iniciar-ne la presentació amb inusual puntualitat. Sens dubte acuitat per tenir taxat l’horari de la sala. A la taula de so, acabava d’ajustar els aparells Paco Enguix. Toni Martínez Mollà coordinava i manifassejava. A la pantalla, anunciava l’acte un cartell amb un dibuix de Joan Ramos realitzat per Miquel Mollà.

Comença Pep Botifarra amb un grup de músics: Francesc Albero, Azael Tormo, Francesc Millet i algú més el nom del qual no puc recordar, i això que sempre tinc present el consell que diu que més val un llapis curt que una memòria llarga, però aquella nit, ni curt ni llarg, el llapis. Que em disculpe el músic oblidat. «M’aclame a tu» i «Va com va», de l’inoblidable Ovidi Montllor amb arranjaments jazzistícs. Espectacular. Memorable.

A continuació, intervenen diverses entitats culturals de Xàtiva i la comarca. Josep Manel Vidal per La Garrofera de l’Alcúdia de Crespins; Rafa Tomàs i Esteve Mercè per La Sènia de Llocnou d’En Fenollet; Ricard Juan per La Pebrella de Canals (que també organitzava Festa pròpia); Vicent Garcia Terol en nom de Camot;  tot seguit, membres de l’Associació 9 d’Octubre del Genovés feren una interpretació col·lectiva del poema «Assumiràs la veu d’un poble». Tanca la tanda Ximo Corts, de l’Associació d’Amics de la Costera.

A causa de l’horari tassat no va ser possible donar la veu a moltes persones que volien participar en la lectura de poemes i textos. En nom de totes aquestes persones una dona d’origen peruà (llàstima no haver tingut el llapis ni que fóra el més curt per deixar constància del seu nom) va recitar el poema «Els amants». Li demane disculpes per no menjar prou cues de pansa.

Primera intepretació del grup la Bicicleta Teatre (Rafa, Juanma, Laura i Cati). Tot seguit, duet de violoncels acompanyant un passi de diapositives sobre Vicent Andrés Estellés.

Torna Pep Botifarra. Ara, però, per a oferir-nos una versà de les de la Costera. Li fa de versador Àngel de Llocnou, i amb l’inseparable Emili Vera a la guitarra.

Arriba l’hora de les «personalitats». Si més no això va dir el presentador de nosaltres. Dic nosaltres perquè jo formava part del trio. Va començar Toni Espí, jo el vaig substituir a l’escenari i a mi m’havia d’haver rellevat Elies Barberà, però un compromís laboral (artístic) va impedir la seua presència física, però escoltàrem la seua veu enregistrada (llàstima que no gaire nítida).

Tornaren els violoncels a l’escenari i tinguérem un altre passi de fotografies estellesianes.

Com a punt i final, els membres de la Bicicleta Teatre, ara acompanyats per Antoni Martínez Revert, ens acabaren d’aborronar amb els poemes de La Crema de Xàtiva, del llibre Xàtiva, del qual ara fa trenta anys de la seua publicació.

La gent, que com ja he dit, havia omplit la sala de gom a gom, va encaminar-se contenta i satisfeta, emocionada, escales avall cap al hall, que diuen en anglès, on ens esperava una «picadeta», que diem nosaltres. L’any que ve, més.

Presentació d’Antoni Martínez Revert

La «sala noble» de gom a gom

Pep i els músics de jazz

Josep Manel, de La Garrofera de l’Alcúdia de Crespins

Ricard Juan, de La Pebrella de Canals

Vicent Garcia Terol, de Camot

Rafa i Esteve, de La Sènia de Llocnou d’En Fenollet

Associació 9 d’Octubre del Genovés

Ximo Corts, de l’Associació d’Amics de la Costera

Ella és peruana i va recitar Els Amants. 

Violoncels i fotografies

Pep, Àngel i Emili

Toni Espí

El cronista sense memòria

La Bicicleta Teatre

Les fotos les ha fetes Roser-Agnès Navarro


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!