Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

2 de setembre de 2010
11 comentaris

Honorem Estellés

El poble que no honora els seus poetes és un poble desnaturalitzat. El poble valencià ho és prou, de desnaturalitzat. Per això ignora els seus poetes. La causa és potser en part per aquella diagnosi que ens va fer un altre gran poeta valencià, i socarrat, Raimon: «Qui perd els orígens, perd (la) identitat». Els valencians actuals, majoritàriament furibunds anticatalanistes, han renegat dels orígens i se’ls ha rebordonit la identitat. No debades s’abranden cantant l’himno: «Para ofrendar nuevas glorias a España…!» I, és clar, rebordonida la identitat, ignorats els poetes, no és estrany que lloen les victòries de «la roja» i encara avui dia encara hi onegen, als terrats i al balcons, escarnidores banderes «rojigualdes». Si les han penjades socarrats, poc o gens deuen desvanir-se de ser-ho si s’emocionen davant els colors d’una bandera que és hereva de la flor de lis borbònica, emblema del rei incendiari: «Per un decret, un manament d’un home/ una ciutat encongida, cremada,/arrenglerant a grapats tots els morts.»

Però el poble valencià no està desnaturalitzat del tot. A Xàtiva i als pobles de la nostra redor encara en som molts que ens sentim orgullosos dels nostres poetes. Per això ens plau honorar-los com ho fan els grans pobles d’Europa. Així, el 4 de setembre ens unirem a la Festa del naixement del més gran poeta valencià de tots els temps («lleixant a part» l’insigne Ausiàs March). Serà la Festa al poeta Vicent Andrés Estellés, la Festa Estellés. Xàtiva s’afegirà així a tantes altres poblacions del País Valencià, dels Països Catalans.

A Xàtiva, «ciutat de l’invicte destí», la iniciativa ha estat del professor Antoni Martínez Revert, estudiós de l’obra poètica d’Estellés i amic seu. I amb ell, La Bicicleta Teatre organitza i coordina l’acte. Hi participaran entitats de Xàtiva i d’arreu de la comarca, i escriptors i poetes, i tots els qui voldran honorar Vicent Andrés Estellés i recordar-lo llegint un poema seu, o en honor seu. De més a més, enguany fa trenta anys de la publicació del llibre Xàtiva, que va publicar l’Associació d’Amics de la Costera. Els socarrats i les socarrades tenim, doncs, un deute particular amb el poeta de Burjassot. Valencianes i valencians que no us heu desnaturalitzat, acudiu a la Festa Estellés.

Article publicat avui a l’edició comarcal de LEVANTE-EMV.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!