Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

1 d'agost de 2012
6 comentaris

Avui és Sant Feliu de Girona, únic i vertader patró de Xàtiva

Avui és Sant Feliu de Girona, patró de Xàtiva. Poca festa, però, se li fa al sant: «Sant Feliu, festa hasda el riu. Del riu cap allà, festa no n’hi ha». A l’altar major de l’església, construïda en el segle XIII, hi trobareu dues imatges, dos Sants Felius. Xàtiva, com arreu del País Valencià, té problemes d’identitat, i molt de flato. No és estrany, doncs, que a Xàtiva i al País Valencià hàgem posat a governar els pitjors acabacases, venedors de “valencianía” de gallet, engalipadors i llepaculs en general. No és que no volem saber qui o què som, els valencians: és que ens importa una merda saber-ho. I així acabem pujant a l’altar un sant que no és nostre o posant a manar a casa nostra una colla de lladres d’Espanya. Llegiu els motius pels quals els jurats xativins decidiren acceptar un altre Sant Feliu com a patró en aquest text del cronista de Xàtiva Agustí Ventura, del seu llibre L’Església de Sant Feliu...

En qualsevol cas, qui perd els orígens, perd (la) identitat. El patró únic i verdader de Xàtiva és Sant Feliu de Girona, i així està demostrat. I qui no asssumeix els seus orígens és un renegat, un rebordonit. Catalanes són les barres del penó de Xàtiva, català és el nostre patró. I la patrona autèntica, l’antiga, -no aquella sobrevinguda del miracle del lliri pansit, eixa de la Seu-, la primera, la que va portar Jaume I: la Marededéu de l’Assumpció. Popularment, als Països Catalans, «la gitadeta».

Heus ací els escuts de l’altar major de l’església de Sant Feliu, el de la ciutat de Xàtiva i el de l’antic regne de València:

  1. Cònec a gent de Xàtiva (els quals no els considero “renegats, o rebordonits”) que no ténen a cap “sant patró” (i encara menys a uns ninots de fusta o pedra, per molt entronitzats que estiguin…).

    Atentament

  2. Hola Toni:

    Molt oportú. Jo també tenia pensat escriure una entrada sobre el tema al bloc Terradelfoc, però com no tinc temps i el bloc està tancat…. Et deixe, no obstant, l’enllaç on Jaume Villanueva ho explica amb força detalls a partir de la pàgina 100.

    http://books.google.es/books?id=RUSwAAAAIAAJ&pg=PA123&lpg=PA123&dq=san+felix+gerona+villanueva+xativa&source=bl&ots=B-kkbF7MvU&sig=wtszixW92-u0xvqu8Vj7egZMEok&hl=ca&sa=X&ei=948ZUKfTEomxhAeL5IHICg&ved=0CDwQ6AEwAQ#v=onepage&q=san%20felix%20gerona%20villanueva%20xativa&f=false

    Salut i feliç dia de Sant Feliu (de Girona!)

  3. Sant Feliu de Guíxols, on he viscut molts anys. Com molts sants d’aquella època, crec que era d’origen africà.
    I una cosa són les tradicions que demostren la nostra catalanitat i un altra el creure en elles. Jo no crec en cap cosa d’aquests, però les conec i respecte als que creuen. Han estat part de la nostra cúltura durant massa segles per oblidar-les de cop. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!