Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

1 d'agost de 2012
6 comentaris

Avui és Sant Feliu de Girona, únic i vertader patró de Xàtiva

Avui és Sant Feliu de Girona, patró de Xàtiva. Poca festa, però, se li fa al sant: «Sant Feliu, festa hasda el riu. Del riu cap allà, festa no n’hi ha». A l’altar major de l’església, construïda en el segle XIII, hi trobareu dues imatges, dos Sants Felius. Xàtiva, com arreu del País Valencià, té problemes d’identitat, i molt de flato. No és estrany, doncs, que a Xàtiva i al País Valencià hàgem posat a governar els pitjors acabacases, venedors de “valencianía” de gallet, engalipadors i llepaculs en general. No és que no volem saber qui o què som, els valencians: és que ens importa una merda saber-ho. I així acabem pujant a l’altar un sant que no és nostre o posant a manar a casa nostra una colla de lladres d’Espanya. Llegiu els motius pels quals els jurats xativins decidiren acceptar un altre Sant Feliu com a patró en aquest text del cronista de Xàtiva Agustí Ventura, del seu llibre L’Església de Sant Feliu...

En qualsevol cas, qui perd els orígens, perd (la) identitat. El patró únic i verdader de Xàtiva és Sant Feliu de Girona, i així està demostrat. I qui no asssumeix els seus orígens és un renegat, un rebordonit. Catalanes són les barres del penó de Xàtiva, català és el nostre patró. I la patrona autèntica, l’antiga, -no aquella sobrevinguda del miracle del lliri pansit, eixa de la Seu-, la primera, la que va portar Jaume I: la Marededéu de l’Assumpció. Popularment, als Països Catalans, «la gitadeta».

Heus ací els escuts de l’altar major de l’església de Sant Feliu, el de la ciutat de Xàtiva i el de l’antic regne de València:

  1. Cònec a gent de Xàtiva (els quals no els considero “renegats, o rebordonits”) que no ténen a cap “sant patró” (i encara menys a uns ninots de fusta o pedra, per molt entronitzats que estiguin…).

    Atentament

  2. Hola Toni:

    Molt oportú. Jo també tenia pensat escriure una entrada sobre el tema al bloc Terradelfoc, però com no tinc temps i el bloc està tancat…. Et deixe, no obstant, l’enllaç on Jaume Villanueva ho explica amb força detalls a partir de la pàgina 100.

    http://books.google.es/books?id=RUSwAAAAIAAJ&pg=PA123&lpg=PA123&dq=san+felix+gerona+villanueva+xativa&source=bl&ots=B-kkbF7MvU&sig=wtszixW92-u0xvqu8Vj7egZMEok&hl=ca&sa=X&ei=948ZUKfTEomxhAeL5IHICg&ved=0CDwQ6AEwAQ#v=onepage&q=san%20felix%20gerona%20villanueva%20xativa&f=false

    Salut i feliç dia de Sant Feliu (de Girona!)

  3. Sant Feliu de Guíxols, on he viscut molts anys. Com molts sants d’aquella època, crec que era d’origen africà.
    I una cosa són les tradicions que demostren la nostra catalanitat i un altra el creure en elles. Jo no crec en cap cosa d’aquests, però les conec i respecte als que creuen. Han estat part de la nostra cúltura durant massa segles per oblidar-les de cop. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!