Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

9 de setembre de 2011
Sense categoria
3 comentaris

Intentaren matar Sanchis Guarner

Avui fa cent anys del naixement del professor Manuel Sanchis Guarner. Sense ell no hagueren estat possibles la dignificació i la recuperació del català al País Valencià. No se li han fet gaires homenatges públics: la Universitat de València i poca cosa més. Si el País Valencià fóra un país ?normal? ?podríem dir-ne ?democràtic? o ?discretament democràtic?? ben bé tots els pobles i ciutats del País Valencià ?i d?arreu dels Països Catalans? tindrien un carrer, un monument, un col·legi amb el seu nom. Tanmateix, podem comptar-los amb les mans. No debades som al País Valencià, o més aïnes eixa ?región?, la que exalcen alguns, agemolits i servils, «que supo luchar? para ofrendar nuevas glorias a Espanya». Aqueixa Espanya impune. Avui, que fa 100 anys del naixement de Sanchis Guarner, alguns voldríem saber ?per higiene democràtica? qui va voler matar-lo enviant-li un paquet bomba. En nom de quina idea o nació, això prou que ho sabem. També sabem el perquè: per afirmar i difondre la unitat de la llengua catalana al País Valencià. El que voldríem saber és qui va intentar matar un home bo. I qui va intentar matar també Joan Fuster i Vicent Ventura? Així doncs, en sabem els motius. Ens cal saber la ment que ho va ordir, la veu que ho va ordenar, la mà que va fer i enviar les bombes. Tot això ho hauria d?haver aclarit Espanya, els seus polítics, els seus polícies, la seua ?justícia?. No ho han fet. Ni ho faran. Podem sospitar-ne els motius.

  1. Estic totalment d’acord amb aquest text. Vivim en un país que no té vergonya. En països més civilitzats, els forjadors d’estàtues, bustos, etc., de Sanchis Guarner, Fuster, etc., haurien fet i continuarien fent negoci amb aquests pares de la pàtria. I els llibreters n’estarien contents. Al País Valencià només es folren els cosidors de saragüells… I sí, després de tants anys, la pregunta continua intacta, per respondre, vergonyosament clavada al mur antidemocràtic de la democràcia espanyola: qui va voler matar Sanchis Guarner, Fuster, Ventura…?

  2. la nostra ‘benbolguda telebissió balenciana’ ha fet un video per recordar la data.
    http://www.youtube.com/watch?v=saP39QxcRFU
    com sempre, canal 9 donant lliçons de periodisme; ‘signa les normes del 32′ (unes normes de què? de conducta? de conduïr?),’ s’exilià a Mallorca’ (ell mateix? per gust? ),’col.labora en el diccionari català-valencià-balear’ (quina importància té aquest diccionari? com es va rebre a la València del monent?). I no parlem de l’amputació dels mapes del domini lingüístic, i de l’omissió de la campanya de l’ultradreta contra ell i tantes altres dades…
    per cert, acabe de llegir que la placa que van inaugurar divendres en homenatge seu va ser pintada la mateixa nit. es coneix que encara és molest a algun sector. Ah, per al ‘Levante’ és una ‘gamberrada’:
    http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2011/09/11/atentan-placa-recien-inaugurada-sanchis-guarner/838675.html 

    salut, Toni, gràcies per continuar amb el bloc. salut!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!