26 de gener de 2014
Sense categoria
0 comentaris

De què té por El Mundo?

El Mundo del 17 de gener de 2014 va publicar un editorial sorprenent amb el títol de ‘Los separatistas, muy cerca de cruzar el Rubicón‘.

L’editorial començava amb aquesta primera oració:
EL PARLAMENTO catalán dio ayer un paso trascendental en la hoja de ruta hacia la independencia al aprobar una propuesta en la que reclama las competencias para realizar la consulta soberanista.
En aquesta oració queda clara l’associació entre ‘hoja de ruta hacia la independencia‘ i ‘consulta soberanista‘. Tanmateix, la consulta és un instrument per aconseguir la independència, no pas un instrument que garanteix el triomf de la independència. Aquesta associació implícita entre consulta i independència que fa EM queda molt més clara en un paràgraf posterior:
La gran trampa de la propuesta aprobada ayer con 87 votos a favor por 43 en contra es que sus promotores saben perfectamente que el Congreso no puede aprobar una consulta que vulneraría los artículos 1 y 2 de la Constitución y que desembocaría probablemente en una declaración de independencia.
Deixant de banda com qualifica EM la proposta del Parlament, és interessant fixar-se en els arguments que ofereix l’editorial per defensar la inviabilitat de la consulta del 9-N.
D’una banda, la consulta vulnera dos articles de la Constitució espanyola. El primer defineix l’estat i el segon és un article bàsicament essencialista (‘la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles‘).
D’una altra banda, segons EM, la consulta ‘desembocaría probablemente en una declaración de independencia‘. És a dir, EM assumeix que el resultat de la consulta pot implicar la independència de Catalunya. L’adverbi probablemente és prou explícit de com veu EM el que passa.
Fins ara mai no havíem llegit (que no vol dir que algú altre no ho hagi dit) el segon argument de la negativa a dur a terme la consulta: no la volen permetre perquè tenen coll avall que és molt més fàcil que la perdin que no pas que la guanyin.
Així doncs, EM no està en contra perquè qüestioni l’statu quo. Fonamentalment, EM té por de la consulta perquè creu que és força possible que guanyi la independència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!