25 de desembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

9-N: La Vanguardia o l?ús ideològic d?una enquesta

Diumenge La Vanguardia va publicar una enquesta sobre el referèndum convocat per al 9 de novembre de 2014, la segona que publica un diari català. Com va fer El Periódico de Catalunya fa una setmana, les dades que ofereix serveixen per justificar la línia editorial del mitjà. En aquest cas, La Vanguardia presenta un resultat molt ajustat en què guanya, per dècimes, el no a la independència, amb el benentès que se sumen el no a la primera pregunta i les respostes sí-no. En concret, el diari afirma que els vots favorables a la independència són el 44,9% i els vots contraris, el 45%.

Les enquestes que comentem es presenten com el reflex del que pensa el conjunt de la ciutadania, però, després, de manera implícita, s’afirma que el no i el sí empaten o que el vot independentista no arriba al 50%, que vol dir el 50% del cens electoral, no pas el 50% del que diuen els enquestats que votarien el 9 de novembre.
Evidentment, com ja vam dir en un article anterior, si es té en compte el total d’enquestats, és molt difícil d’arribar al 50% que diguin que sí o que diguin que no. I, en el fons, les enquestes es presenten, i són interpretades, com quina opció de les possibles guanya. Anem a les dades que facilita La Vanguardia:
                         Primera pregunta   Segona pregunta   Total
Sí                      56%                        80,1%                    44,9%
No                    36,6%                     15%                        45%
No sap /
no contesta     7,4%                       4,9%                       10,1%
Ara tindrem presents la combinació de les respostes que contesten sí-sí / sí-no / no, és a dir, deixarem de banda la gent que no sap/no contesta, que inclou, d’una banda, la possibilitat de l’abstenció. D’una altra banda, també inclou el vot en blanc i el vot nul, és a dir, que permet la participació en el referèndum, però no pas la influència final en el resultat del referèndum. També inclou la resposta sí / en blanc sí / nul, que ara mateix tenim la certesa de com es comptarà. El diari no ofereix el percentatge de cadascuna d’aquestes opcions. Tampoc no ofereix, en el cas que els enquestats participin en el referèndum, el percentatge de les respostes que no es recompten en el resultat final.
A partir de les consideracions anteriors, les dades canvien. En aquest cas, el sí guanya per un 1,88%:
          Primera pregunta  Segona pregunta Total
Sí       60,48%                  84,23%                50,94%
No      39,52%                 15,77%                 49,06%
Uns comentaris finals breus. En primer lloc, les dades reflecteixen un empat tècnic si tenim en compte el marge d’error de l’enquesta. En segon lloc, el resultat reflecteix fil per randa la línia editorial de La Vanguardia. En tercer lloc, l’enquesta també pregunta per la tercera via, que guanya amb més del 66%. En quart lloc, la tercera via com a proposta per sortir del tràngol actual és la solució que promou la línia editorial del diari. I, finalment, les dues preguntes de La Vanguardia permeten concloure la tesi que defensa el diari: la tercera via (un pacte fiscal i el blindatge de certes competències, cultura, llengua i educació) evitarà ‘la fractura que sembla causar a la societat catalana el dilema sobre la independència’ (Carles Pastor dixit).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!