14 de setembre de 2012
0 comentaris

PER DEFENSAR EL FUTUR. 15 DE SETEMBRE 2012 MARXA A MADRID


PER DEFENSAR EL FUTUR

15 DE SETEMBRE DE 2012

MARXA A MADRID

El passat 4 de setembre es va reunir la Cimera Social del País Valencià, en la que participaren més d’un centenar d’organitzacions sindicals, entitats socials, culturals, associacions jurídiques, dels mitjans de comunicació, d’autònoms, veïnals, de l’economia social, universitats valencianes, etc. El document final d’aquesta cimera és tota una declaració d’intencions de la ciutadana valenciana organitzada  per defensar el futur, per a dir que ja n’hi ha prou de tanta injustícia i de tantes retallades.

La Declaració d’aquesta primera Cimera Social diu entre altres coses el següent:

“Quan en la segona meitat de 2008, l’economia productiva dels Estats Units i d’Europa es va començar a contagiar de l’enorme frau iniciat en el sistema bancari nord-americà amb l’emissió d’uns sofisticats productes financers per valor de bilions de dòlars, els dirigents polítics europeus no es van posar d’acord sobre l’impacte de la crisi.

Uns van negar reiteradament que la crisi financera arribara a adquirir la dimensió de crisi econòmica i productiva internacional, altres van reclamar des de l’oposició les conquestes de l’estat de benestar i van proclamar solemnement el seu compromís amb els drets socials i laborals.

Els uns i els altres van desoir les iniciatives de veus autoritzades de l’economia i del moviment sindical i social, exigint una altra política per a eixir de la crisi i mesures per a la reactivació econòmica, l’ocupació i la cohesió social. Després de vagues promeses d’inversió pública, adreçada a activar la creació d’ocupació, els mandataris de tot el món van abraçar la mateixa política que havia provocat la crisi: forta desregulació de drets, incompatibilitat entre l’estat social i l’equilibri dels comptes públics, i màxima prioritat per a contenir el dèficit en el menor temps possible.

Després de quatre anys de liberalisme en estat pur, el resultat no admet dubtes: més crisi, més recessió, més desocupació, menys cohesió social, menys Estat i increment sostingut de la injustícia i l’exclusió social. La política i la democràcia van començar a ser derrotades per l’economia especulativa i els mercats financers.

A Espanya, la situació se’ns antulla paradigmàtica. Els qui van governar ahir van acabar assumint “per responsabilitat” els postulats del neoliberalisme. Els qui ho fan avui van guanyar les eleccions amb un programa i governen amb un altre. Un descarnat exercici de frau democràtic que en el cas del Govern de Mariano Rajoy sembla no tenir límits.

En poc més de sis mesos de govern ha acabat amb l’arquitectura del dret laboral que va sorgir de la transició democràtica; fa més difícil la vida a les persones en desocupació; empobreix la immensa majoria d’assalariats i pensionistes; manté les bases de la bombolla immobiliària (clau en la situació de crisi en la qual estem) i realitza més de 200 desnonaments diaris sense tenir en compte la necessària reforma de la Llei hipotecària; es mostra hostil amb la immigració; nega el present i el futur dels joves; eixampla el territori de la desigualtat entre gèneres i torna a negar el dret de les dones a decidir sobre l’avortament; talla d’arrel la cooperació al desenvolupament; penalitza l’activitat dels autònoms; menysprea la investigació i la ciència; abandona les persones dependents i a les que les atenen; arracona la cultura; debilita la protecció del medi ambient provocant el deteriorament dels rius i el litoral i la destrucció de la massa forestal; deteriora els serveis públics i assesta un dur cop a l’educació i la sanitat públiques; qüestiona i/o nega drets i llibertats, com ara la llibertat d’expressió reflectida en els mitjans de comunicació públics, en una pronunciada deriva autoritària; exhibeix una voluntat malaltissa de perseguir els sindicats i els col·lectius de representació ciutadana; s’obsessiona amb el dèficit; oblida la inversió pública, l’activitat econòmica i l’ocupació; camina inexorablement cap als 6 milions d’aturats a la fi de 2012.

Al País Valencià la situació no és gaire millor. Després de més de 20 anys de governs del PP, la situació econòmica valenciana se situa al caire de la fallida. Les retallades practicades des del Govern d’Alberto Fabra plouen sobre mullat. Sobre una economia fonamentada en els grans fasts i les corrupteles que tenen com a conseqüència el crac financer de la Generalitat Valenciana. La política de retallades de la GVA està comportant un greu deteriorament dels serveis públics: educació, sanitat, serveis socials, dependència, televisió pública, transport públic, justícia, cooperació al desenvolupament, medi ambient…

El Govern de l’Estat com el Consell afirmen que no es pot eixir de la crisi d’una altra manera: acabant amb els drets socials i laborals.

Les organitzacions que hem participat en la Cimera considerem que per eixir de la crisi cal seguir altre camí, que es poden incrementar els ingressos de manera justa i eficaç amb la reforma fiscal escaient, que els serveis públics són el motor de l’economia, garantia dels drets de ciutadania i d’una societat equitativa.

Durant aquest mes de setembre, les organitzacions que hem participat en la Cimera Social ens proposem intensificar la mobilització social i democràtica per fer-la més contundent i massiva i expressarem el ferm rebuig de la majoria de la societat a unes mesures que arruïnen l’economia, contrauen el consum i trenquen el model de convivència dels darrers 35 anys.

Demanarem al Govern no allargar ni aprofundir una política tan ineficaç com injusta i convocar un referèndum perquè la ciutadania es pronuncie sobre les mesures aprovades.  

En l’àmbit del PV, i pel que fa a les mesures preses des del Govern d’Alberto Fabra, des de la Cimera Social PV prepararem totes les accions de denúncies que siguen necessàries per denunciar la situació per la qual travessen els serveis públics i la situació en l’àmbit del mercat laboral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!