17 de febrer de 2012
0 comentaris

NO A LA REFORMA LABORAL MANIFESTACIÓ 19F


NO A LA REFORMA LABORAL MANIFESTACIÓ 19F

 

Injusta amb els treballadors i treballadores,

ineficaç per a l’economia,

inútil per a l’ocupació

 

València 12:00

Plaça de Sant Agustí

 

Alacant 12:00

Escalinates de l’Institut Jorge Juan

 

Castelló 12:00

Parc Ribalta (La Farola)

NO A LA REFORMA LABORAL

Definir aquesta reforma com “equilibrada” és un insult dels que han demostrat menysprear la classe treballadora. De partida, en el conflicte capital-treball les forces estan descompensades. L’única cosa que possibilita la nostra capacitat negociadora és la unió, el ??col · lectiu, la representació sindical. Justament això és el que s’ataca directament. L’únic que s’aconsegueix amb desregularitzar i individualitzar les relacions laborals és ampliar el poder unilateral (i discrecional) de la part empresarial.

Ens converteixen en MERCADERIA

– Amb un nou contracte per a empreses amb una plantilla inferior a 50, amb un any de període de prova, durant el qual et poden acomiadar sense causa i sense indemnització. A més, l’empresa s’assegura una deducció fiscal de 3.000 euros més bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social.

– Amb l’ampliació de les possibilitats d’utilització del contracte d’aprenentatge, que et poden tornar a fer per a una activitat laboral diferent i fins als 30 anys, mentre no es redueixi a un 15% la taxa d’atur.

 – Amb la possibilitat de realitzar hores extraordinàries en els contractes a temps parcial, un colador que a la pràctica pot suposar una dràstica disminució de la teva base de cotització per l’atur i la jubilació. Trenquen les garanties de la negociació col · lectiva.

Trenquen les garanties de la NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

– Preval el conveni d’empresa, que protegeix un menor nombre de persones, per sobre dels d’àmbit superior.

– L’empresa pot deixar d’aplicar el conveni col · lectiu de referència davant l’existència de pèrdues actuals o previstes o la disminució persistent d’ingressos o vendes (que xifra en dos trimestres consecutius). – Atorga més capacitat d’imposició a l’empresa en matèries com mobilitat, ordenació del temps de treball o salaris (fins i tot saltant-se el signat l’ contracte).

– Desapareix la ultraactivitat, és a dir, el conveni caduca, si no s’arriba a acordar un de nou, als dos anys de que acabi la seva vigència. Llavors, ¿quina necessitat té l’empresa de pactar unes millors condicions laborals?

Ens poden ACOMIADAR més fàcil i més barat

– La indemnització per acomiadament improcedent passa de 45 dies i 42 mensualitats a 33 dies i 24 mensualitats. A més, només et paguen els salaris de tramitació si s’opta per la readmissió.

– ERE: s’elimina l’autorització administrativa, el que en la pràctica significa que no es podran negociar indemnitzacions superiors als 20 dies per any.

– Sector públic : es permet l’acomiadament col · lectiu per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

Es culpabilitza de la CRISI a les víctimes:

– Si estàs a l’atur i cobres prestació, en lloc de dedicar el temps a buscar feina, us poden trucar per que facis treballs per la comunitat.

– Si pateixes alguna malaltia i t’absentes justificadament un 20% de la jornada a dos mesos, pots anar al carrer, ja que et poden acomiadar per absentisme. El mesurament que abans era col · lectiva, passa a ser individual.

Si el Govern s’ha erigit en defensor de la gran empresa i dels mercats financers, els sindicats ho som de les persones treballadores (en públic i en el privat), parades, pensionistes, joves a la recerca de futur. Tractaran d’enfrontar i de dividir-nos per així guanyar-nos la partida, però la nostra resposta ha de ser la d’informar sobre el que suposa aquesta reforma i la de contestar amb una mobilització contundent que faci fer marxa enrere al decret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!