30 de març de 2015
0 comentaris

L’Alcúdia aprova la moció de Compromís contra el Tractat de Lliure Comerç entre Estats Units i la Unió Europea

Les conseqüències per a l’agricultura valenciana poden ser molt negatives

El darrer plenari de l’Alcúdia aprovà amb el vot en contra del PP una moció de Compromís per l’Alcúdia en la que expressa el seu rebuig a l’actual text de proposta d’Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió entre la Unió Europea i Estats Units, més conegut com TTIP.

Aquest acord, en paraules de Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia i candidat a l’alcaldia de l’Alcúdia, va molt més enllà d’un simple acord comercial i suposa una amenaça real cap a molts dels drets que a Europa i al nostre país tenim actualment. Un acord que tindrà un impacte ample i irreversible en molts aspectes de la nostra vida quotidiana i que, en especial, afectarà a la salut, l’alimentació, el treball, el medi ambient, les drets laborals o socials, l’agricultura i els serveis públics.

La primera cosa que cal denunciar és la falta absoluta de transparència que està caracteritzant les negociacions del TTIP, en una vulneració dels drets de la ciutadania europea. Fins i tot els diputats del Parlament Europeu només tenen un accés limitat als textos de la negociació. La UE sols deixa vore a cada diputat el text del tractat amb Washington durant dos hores, sense dispositius electrònics, sense bolígraf i sempre baix vigilància.

A nivell agrícola suposarà una acceleració en el procés de concentració de la producció per a mantindre la competència amb els Estat Units, amb conseqüències negatives per a la nostre model agrícola familiar en contraposició del model agroindustrial nord-americà. Igualment la producció agrícola europea està sotmesa a estàndards de qualitat i protecció mediambiental més estrictes, i es donaria via lliure als productes transgènics, modificats genèticament, que no necessitarien ni estar etiquetats com a tals. Tindria efectes negatius per al medi ambient i l’ocupació, amb una major despoblació de les zones rurals.

El regidor de Compromís per l’Alcúdia explicà que aquest acord beneficia a les multinacionals i perjudica als ciutadans, als consumidors i als serveis públics, a l’imposar un model comercial ultraliberal semblant al dels Estats Units, amb una legislació més permissiva que deixa les mans lliures a les grans empreses que, a Europa, estan molt més controlades.

És preocupant la creació d’uns tribunals especials d’arbitratge, fets a mida de les grans multinacionals, per a dilucidar els desacords que es puguen produir, carregant-se d’aquesta manera els tribunals nacionals o internacionals que no podran intervindre.

A nivell farmacèutic, la possible eliminació dels genèrics, que no tenen patents, davant les grans empreses amb patents reconegudes, suposaria un encariment de les medicines i els tractaments, com ha passat en el cas de d’hepatitis C, en el que el preu del tractament és molt superior al del seu cost real.

L’eliminació de qualsevol norma proteccionista, per afavorir la lliure competència, perjudicaria a moltes indústries o productes nostres com, per exemple el cinema o la cultura en general.

En definitiva, un acord, que afectaria a la majoria de la població que veurien modificats, a la baixa, els seus estàndards de vida i de protecció social, amb un perduda del drets laborals o la privatització del serveis públics essencials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!