25 de juliol de 2014
0 comentaris

EL COMERÇ LOCAL I LA PEATONALITZACIÓ DEL CENTRE HISTÒRIC DE L’ALCÚDIA

EL PP DE L’ALCÚDIA UTILITZA UN GRUP DE COMERCIANTS PER A FER LA SEUA CAMPANYA

En el passat plenari del mes de juny, el Partit Popular va presentar una moció, que baix l’excusa de donar suport al comerç local, en la pràctica suposava la supressió de la zona per a vianants actualment existent en dos carrers del nucli històric.

Aquesta proposta del PP suposava que durant l’horari comercial, de dilluns a dissabte, els cotxes pogueren circular i aparcar per aquests carrers i la resta del temps que els cotxes dels veïns pogueren aparcar. Això mitjançant una zona blava que necessitaria de personal per atendre-la.

Compromís per l’Alcúdia va explicar que no comparteix aquesta proposta que va en sentit contrari al que s’ha fet en moltes poblacions i que tan bons resultats ha donat. Nosaltres apostem per una model de ciutat, de poble, que recupere l’espai públic dels nostres carrers i places, que a poc a poc, han perdut protagonisme davant el vehicle de motor, que ara ocupa el lloc central dels nostres pobles. Recuperar aquests espais, com els dos carrers peatonalitzats a l’Alcúdia, és una filosofia per la que apostem.

Compromís per l’Alcúdia és conscient de que un sector dels comerciants del nucli històric del nostre poble no comparteix aquest model i considera que els ha provocat una pèrdua de vendes. Caldria pensar en altres factors com el paper central de l’Avinguda, les grans superfícies comercials i la mateixa crisi econòmica que afecta a tots. Igualment caldria fer un estudi comparatiu amb la resta de comerços del nostre poble incloent el nombre de comerços que s’han tancat en distintes parts del nostre poble per poder fer un anàlisi comparatiu correcte. No obstant, també sabem que altres comerciants del centre històric no manifesten aquest punt de vista favorable al trànsit i aparcament dels cotxes. A més, molts veïns i veïnes ens han manifestat el seu acord amb aquest model i ens han demanat que continuem treballant per un poble on es prioritze la recuperació de l’espai urbà per a les persones.

En tot cas, els estudis de mercat realitzats en zones de ciutats peatonalitzades, han demostrat que afavoreix l’activitat comercial, doncs ens ajuda a descobrir coses que ens interessen i que en cap cas ens hagueren fixat circulant en cotxe.

La proposta del PP, recolzada per un sector de comerciants del nucli històric, suposaria una total remodelació d’aquests carrers, dels que s’hauria de llevar la major part de les jardineres, els bancs o els arbres, que són difícilment compatibles amb un model de carrer per on circularien cotxes la major part del dia i on s’aparcaria les 24 hores. A banda de que serien molt poques les places que es podrien utilitzar per aparcar, el que no solucionaria el suposat problema existent.

Cal dir-li al PP que ara tan s’oposa als carrers per a vianants i que critica públicament als partits que la defensen, que a principis de 2007, 2 anys abans de les primeres actuacions, demanava precisament el contrari del que ara diu. Demanava “que s’invertiren en obres de peatonalització en la part més antiga del poble, al voltant de les places de l’Església i del País Valencià”, que precisament és el que s’ha fet.

Des de Compromís per l’Alcúdia, som conscients dels problemes pels que passa en aquests moments el comerç local, en un context de crisi/estafa econòmica i augment de l’IVA dels productes. Per això proposàrem en les ordenances per a 2010 una bonificació del 50% per als locals comercials que s’establiren en el nucli històric, que posteriorment es va ampliar a tot el poble.

El nostre grup ja fa temps que va manifestar la seua preocupació per aquesta pèrdua d’activitat del nucli històric, que des del nostre punt de vista, es produeix des de fa ja anys per distints motius, anteriorment a la peatonalització, i que s’ha agreujat amb la crisi. Per això reiteradament hem proposat que s’elabore un Pla de Revitalització i Dinamització del Nucli Històric.

Des del nostre punt de vista la peatonalització és planteja com una oportunitat, no com un obstacle, de recuperar activitat en el centre del poble, com s’ha comprovat en altres llocs. El que està clar és que aquesta mesura no és suficient per si sola per recuperar el nucli històric, per això cal dissenyar un pla amb participació dels sectors interessats amb l’objectiu d’aconseguir aquesta revitalització del casc històric, el que tampoc assegura que augmenten les vendes, encara que les possibilitaria atraient més gent cap al centre

Aqueta actuació ha de fer-se sense dilació, posant-se a treballar de manera conjunta, posant iniciatives i propostes damunt la taula. Millorant les coses, per evitar el trànsit de cotxes o motos que es colen, circulen i aparquen en la zona; però sense donar passos arrere respecte al model de poble cap el que hem de caminar. Aquesta és la nostra proposta.

Si esteu interessats en vore el vídeo d’aquest debat podeu entrar en aquest enllaç http://www.lalcudiatv.es/plenos2014/pleno_06_2014/pleno.html i anar als punts 9a, 9b i 9c.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!