El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

17 de juliol de 2011
0 comentaris

El català em sedueix

Enguany ha aparegut al mercat el llibre El català em sedueix (53 reflexions de Tallers de Llengua per viure millor en català), obra col·lectiva coordinada per David Vila i que ha estat publiucada a Sabadell per 7dquatre Edicions.

 

Tallers per la Llengua és una entitat que, des d’un vessant pedagògic, treballa per la normalització de l’ús social del català. I ho fa mitjançant quatre modalitats de tallers adreçats a públic diferents: a alumnat de secundària, el qual, malauradament, té molt poca (in)formació sociolingüística i amb el qual poques vegades s’ha reflexionat sobre la importància del manteniment de la llengua en un context, com l’escolar, en què tothom la coneix o l’està aprenent; a catalanoparlants que tenen el costum de passar-se al castellà quan algú se’ls dirigeix en aquesta llengua, però que són conscients que volen canviar aquest hàbit; a un públic divers no necessàriament conscient de la importància de mantenir la llengua –és especialment útil per a col·lectius com el dels ensenyants, el dels professionals dels mitjans de comunicació, el del personal de les diverses administracions.., ja que exerceixen de model lingüístic–; i, finalment, a persones nouvingudes al nostre país, per tal de fer-los conèixer la nostra realitat sociolingüística i per tal d’encoratjar-los a aprendre i usar la llengua.

 El llibre que ara ens presenta aquesta entitat  és el segon que publiquen (l’any 2009 ja varen editar De la consciència a la conducta. L’experiència de Tallers per la Llengua) i  es tracta d’un recull d’articles, apareguts principalment a El Singular Digital (però també a publicacions com El Punt, Escola Catalana, L’Escletxa…), d’autors diversos com  Rosa Calfat –autora del pròleg–, Ferran Suay, Quim Gibert, Carles Palau, David Vila…, per posar només alguns dels noms possiblement més representatius.

 En el recull podem trobar articles que podríem titllar d’anecdòtics, però que, des de la ironia, ens fan adonar de la realitat, a voltes ridícula, de l’ús de la llengua, com, per exemple, el de la professora Marina Massaguer, que reprodueix una conversa bilingüe en què qui parla en català és un nouvingut mentre que qui parla en castellà és una catalanoparlant familiar. També hi trobem, però, articles molt de fons, molt ben argumentats, com els que ens ofereix, per posar només un exemple, Ferran Suay, expert en la intervenció psicològica sobre els hàbits lingüístics.

 En definitiva, un llibre útil per a aquells professionals de la llengua que són –o haurien de ser– tots aquells qui es dediquem a l’educació, des del vessant que sigui. Com diu la prologuista, “per un món divers, fem ús del català; i fem-ho amb responsabilitat, tal com ens ho recorda aquest llibre…”.

 

Pere Mayans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!