marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 de setembre de 2012
0 comentaris

JORDI PUJOL DAVANT LA TEMPESTA

Josep Melià i Ques, president de Convergència per les Illes, i Cristòfol Soler, expresident de les Illes Balears, presentaren anit a Palma el tercer volum de les memòries de Jordi Pujol per porten per títol “De la bonança a un repte nou (1993-2011)”. L’acte, organitzat per l’Obra Cultural Balear, congregà més de tres-centes persones que feren petit l’auditori del Centre de Cultura de Sa Nostra.

Josep Melià, en el seu parlament, es referí als lligams que uniren el president Pujol amb el seu pare, Josep Melià i Pericàs (1939-2000), fet que propicià que, ben de jorn, el veiés i el visqués com un referent, com una figura mítica. Per la seva banda, el president Soler destacà de Pujol la seva lluita tenaç i constant en la construcció del país tot, recordant el seu IVA particular, això és, idees, valors i actituds. Aprofità, també, per lamentar els retrocessos que en matèria lingüística està patint l’arxipèlag.

Per la seva banda, Jordi Pujol confessà que, hores d’ara, del títol d’aquest tercer lliurament de les seves memòries hauria de substituir “repte nou” per “tempesta” i quedar com “De la bonança a la tempesta”, ja que, al seu parer, Catalunya es troba en un moment extremadament delicat. El camí de la recuperació nacional iniciat a les darreries dels anys setanta del segle passat avançà fins als primers anys del segle vint-i-u. D’aleshores i fins ara, aquesta recuperació ha patit seriosos entrebancs que han acabat portant-la al caire de l’estimbada. Considera Jordi Pujol que l’ofec econòmic que pateix Catalunya de part de l’Estat espanyol afecta seriosament no sols l’estat del benestar, peça clau del nostre sistema públic d’atenció a la ciutadania, sinó també les eines que han fet possible la cohesió social del Principat. D’altra banda, des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, s’han intensificat les escomeses contra la llengua catalana en tots els seus territoris.

Així, Catalunya es troba davant del dilema de seguir per l’actual camí de l’ofec financer i la residualització nacional, que la menarà a la desaparició en una grapada d’anys, o avançar cap a la independència. És per això que diu que no té arguments, ara per ara, per oposar-se als independentistes; i que s’ha acabat el temps de “fer la puta i la Ramoneta”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.