Bloc del Claudi Cervelló

Actualitat - Web - Política - Govern

Publicat el 4 de gener de 2013

Un bri (seriós) d’esperança?

S’esta fent molta demagògia amb les darreres dades de l’atur, que ha baixat al desembre en relació al mes passat, però que es manté en uns nivells escandalosament alts: què farà tota aquesta gent aturada? I no dic, fixeu-vos-hi, no dic “què en farem”, que, com a societat, tenim el deure, i el dret, de preguntar-nos-ho, esclar.

Però la meva preocupació és, sobretot, “què faran ells”, perqu la feina, a més del mitjà de sosteniment de les famílies, es també un espai de realització personal, de col.laboració i de servei a la comunitat, que fa que ens sentim útils i integrats. Quan algú està a l’atur, a més de la preocupació lògica pel sosteniment i per trobar una altra feina, te la dificultat de sentir-se ‘exclós’, bandejat, i aquest és el repte que em fa reflexionar.

Per tant, la primera prioritat, ara, és crear ocupació, i així ho hem d’exigir als nostres governants.

Enmig d’aquest panorama desolador, un economista documentat i molt bon coneixedor de la realitat catalana, en Josep Oliver, publicava aquest ‘bitllet’ al diari Ara d’avui 4 de gener. Com que el considero seriós i creïble, us el reprodueixo tot seguit:

Regust agredolç
JOSEP OLIVER | Diari Ara, 04/01/2013

Les xifres d’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social del desembre deixen un regust agredolç. D’una banda, hi ha hagut una reducció prou rellevant de l’atur (vora 5.000 persones menys a Catalunya i quasi 60.000 a Espanya). De l’altra, els aturats apuntats a les oficines del Servei d’Ocupació, o de l’Inem, han assolit xifres rècord històriques: quasi 647.000 persones cercant feina a Catalunya, i per sobre dels 4,8 milions a Espanya. Al mateix temps, l’afiliació a la Seguretat Social ha continuat caient al desembre i ha finalitzat l’exercici en els 16,4 milions d’afiliats. Aquests resultats suggereixen, si la millora de l’euro es consolida, que el procés de destrucció d’ocupació s’està acostant al final. I, per tant, l’augment de l’atur també està molt a prop del seu màxim. Cal esperar, si no fem tonteries des del sud d’Europa, que a partir de la propera primavera el mercat de treball comenci l’esperada recuperació.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat, Economia, Política | s'ha etiquetat en , , , per claudi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent