Bloc del Claudi Cervelló

Actualitat - Web - Política - Govern

Publicat el 4 de març de 2010

De la usabilitat dels aparells tecnològics

Un article de divulgació que m’han publicat al CatalunyaCristiana del 4 de març:


«A aquestes alçades del s XXI, no és cap novetat constatar que vivim envoltats de tecnologia: telèfons, vídeos, ordinadors, consoles de jocs i de videojocs, televisors, tota mena d’electrodomèstics programables…

Efectivament, la tecnologia digital –és a dir, la que permet tractar i transmetre la informació, a bases de convertir-la en zeros i uns i tractar-la mitjançant els microprocessadors inventats als anys 80—ha obert una infinitat de noves possibilitats:  ningú se sorprèn a avui en dia que qualsevol procés tingui una base o un suport informàtic; i probablement molta gent sap que al menjador d’una família mitja del nostre país hi ha més tecnologia que la que duia a bord l’Apol·lo XII quan va arribar a la Lluna.

I avui en dia, qualsevol aparell electrònic de nova generació tendeix a o oferir majors prestacions i major opcions de configuració que versions anteriors. Per dir-ho gràficament, els comandaments a distància cada vegada tenen més botons… que sovint ningú acaba utilitzant!

Assistim, doncs, a una lògica del “com més (prestacions) millor” tot i que a vegades no siguin prestacions ni utilitzades ni fàcilment comprensibles per a la majoria d’usuaris.

Ara bé, tots aquests nous aparells ¿acaben convertint-se més en una solució o en un maldecap per a l’usuari? O,  a sensu contrario, ¿hi ha qui queda marginat o exclòs d’aquest avenços per mor de massa complexitat tecnològica?

Com que no tothom té les mateixes habilitats ni capacitats per enfrontar-se a la creixent complexitat tecnològica,  cal estar alerta per evitar que es produeixin discriminacions quant a l’accés a oportunitats o serveis entre els qui no han tingut accés a una formació o a una capacitació adequades.  Ho anomenem “esquerda digital”, és a dir, la diferència d’oportunitats entre les persones, grups o països que disposen d’accés a Internet o a les noves tecnologies.

A aquesta esquerda en coneixements i aptituds digitals,  caldria afegir-hi una qüestió de disseny i d’usabilitat –terme utilitzat en el món tecnològic per definir la facilitat d’utilització– dels aparells. Massa vegades es trobem amb aparells d’ús poc intuïtiu, amb menús i instruccions poc clars i que no són fàcils d’entendre o de recordar, amb manuals poc acurats  o mancats d’esquemes, o fins i tot amb botons, comandaments i pantalles excessivament menuts… que dificulten la seva utilització diària fins i tot per als qui n’han après.

Cal fer doncs un toc d’alerta a fabricants i dissenyadors perquè pensin els seus aparells i manuals en funció de tots les usuaris, de totes les edats i amb capacitats –com la vista o l’oïda—que varien en funció de l’edat.

Per al títol d’aquest article he escollit a propòsit una fórmula antiga procedent del llatí (De la…)  per cridar l’atenció sobre una realitat nova i poc coneguda: que la manca d’usabilitat –pràctica o funcional– de molts aparells és sovint, per a moltes persones,  un motiu de preocupació i desorientació en lloc d’una font de solucions i major comoditat. Avís a navegants ( i fabricants): la usabilitat no trigarà a ser motiu de compra i de diferenciació dels vostres productes tecnològics!»

Claudi



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Internet | s'ha etiquetat en , , , per claudi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent